Hlavní obsah

Dva regiony jsou na 86 bodech PES. Čísla vystřelila kvůli novým ohniskům

Foto: Gonzalo Bell, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie z Prahy na sklonku listopadu.

Reklama

Už deset českých krajů je podle skóre PES v nejvyšším pátém stupni. Nejhůř na tom podle čísel jsou Karlovarský a Plzeňský kraj. Výši skóre tam ovlivnilo několik ohnisek v sociálních službách či ve věznici.

Článek

Skóre protiepidemického systému PES roste ve všech regionech Česka. Dokonce i premiant Praha se přesunula do čtvrtého stupně, deset krajů se pak přehouplo už do nejhoršího pátého stupně. Pozice těch nejhorších se pravidelně mění. Teď o víkendu pomyslný epidemický žebříček vedou dva kraje na západě republiky - Karlovarský a Plzeňský.

Čísla, která je v počtech dostala až na skóre 86 ze 100, podle představitelů obou regionů vyprodukovala místní ohniska, ve kterých se koronavirus šířil.

V Plzeňském kraji nastalou situaci včera řešil krizový štáb a podle tamní hejtmanky Ilony Mauritzové (ODS) za hlavního viníka nárůstu skóre označil dvě ohniska v oblasti sociálních služeb, a to ve Vlčicích a Žinkovech.

„Podle krajské hygienické stanice mají podíl na nárůstu skóre opravdu tato dvě ohniska. Ta jsme už ale izolovali a zřídili jsme okamžitou pomoc včetně toho, že jsme požádali o pomoc i armádu, která už do Vlčic dorazila,“ uvedla Mauritzová.

Podobně na tom je i sousední Karlovarský kraj. „Máme za to, že nárůst skóre je důsledkem posledních tří dnů, kdy se nám vyskytly různě lokalizované a různě velké klastry. Například ve věznici ve Vykmanově,“ popsal karlovarský hejtman Petr Kulhánek (STAN, KOA, VPM Cheb, TOP 09). Nákaza se z ohnisek podle něj nešíří dál.

Díky tomu nemá vysoké skóre zatím vliv ani na nemocnice v regionu, které podle hejtmana fungují ve stejném režimu jako v uplynulých týdnech. Zatím v nich nemuseli přistoupit k žádným opatřením týkajícím se zajištění další péče o covidové pacienty.

„Zatím nedochází k velkému nárůstu počtů hospitalizovaných, nárůst je téměř z celé míry kompenzován propouštěním z nemocnic,“ uvedl. Cenu by tak podle něj nemělo ani případné zpřísňování opatření, o kterém bude v pondělí jednat vláda.

O změnách směrem k přísnějším opatřením se podle pátečního prohlášení ministra zdravotnictví Jana Blatného přistupuje až po třech dnech zvýšených hodnot. Rozhodující proto budou nedělní čísla, byť se v neděli testuje méně než ve všední dny.

„Já si myslím, že v tom současném stavu, a teď posuzuji stav našeho regionu, kde nevidím plošné šíření, není další přitvrzování režimu účelné. Nemyslím si, že bude mít přidanou hodnotu, která se očekává,“ řekl Kulhánek.

Šéfka druhého rekordního regionu Mauritzová by zase byla ráda, aby lidé dodržovali současná platná nařízení a co nejvíc omezili vzájemné styky nad rámec potřebných pracovních kontaktů.

Největší strach pak má, jak se na šíření onemocnění projeví nové nařízení vlády, které umožňuje klientům sociálních služeb a zejména domovů pro seniory vycházky. To vláda umožnila před Vánoci, kdy si řada lidí chce vzít své rodinné příslušníky na svátky domů.

„Vnímám to velmi negativně a upozorňovaly na to i charity, že se ti lidé budou muset znovu testovat, přičemž kapacity jsou omezené. Veškerou práci, kterou jsme tady dělali, tedy že jsme od podzimu testovali a snažili se zajistit bezpečnost v domovech, budeme tímto znovu narušovat. To je v současné době jeden z největších problémů, který je. Chtěli jsme, aby došlo ke změně nařízení vlády a byly povoleny spíše delší pobyty než kratší,“ vysvětlila Mauritzová.

V současné době v Česku platí opatření ze 4. stupně systému PES. Případný přechod do nejhoršího 5. stupně projedná v pondělí vláda. Pro všechny stupně systému je podle ministra zdravotnictví nutný nouzový stav. Ten v Česku platí do 23. prosince. O den dříve půjde premiér žádat Poslaneckou sněmovnu o jeho prodloužení o jeden měsíc.

Reklama

Doporučované