Hlavní obsah

Dva roky po útocích: Přeživší bruselských atentátů jsou zklamaní z přístupu vlády, nic zásadního prý neudělala

Belgie vzpomínala na oběti teroristických útoků před dvěma lety. Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Lidé v Bruselu vzpomínali na oběti minutou ticha a položením smutečních věnců. K útokům v roce 2016 se přihlásil Islámský stát. Zemřelo 32 lidí.

Článek

Belgie si připomněla dva roky od teroristických útoků v Bruselu. Celkem 22. března 2016 zahynulo 32 lidí. Za útoky je zodpovědná teroristická organizace Islámský stát.

Na bruselském letišti při sebevražedném atentátu zemřelo 16 lidí. Dalších 16 pak ve stanici metra Maalbeek.

Smutečního ceremoniálu se podle agentury Reuters zúčastnili také zástupci vlády jako premiér Charles Michel, ministr vnitra Jan Jambon, ministr zahraničí Didier Reynders nebo bruselský starosta Philippe Close.

Brusel si památku obětí připomněl minutou ticha v 9 hodin a 11 minut středoevropského času, tedy přesně v dobu, kdy došlo k útoku v metru. Belgický předseda vlády Charles Michel položil na místě smuteční věnec. V rámci ceremonie si lidé poslechli kontrabasový koncert. Na letišti se pak ke vzpomínce připojili i letecké společnosti a pracovníci letiště.

Jeden z přeživších bombových útoků Walter Benjamin řekl pro Reuters, že je zklamaný z reakce belgické vlády. Podle něj během dvou let nijak zásadně nezakročila. „Nejsme podporovaní belgickou vládou. Jsou to dva roky a vláda zatím neměla čas ani na odškodnění obětí, nic neudělala,” myslí si Benjamin.

Před dvěma lety v Bruselu zahynuli lidé nejen z Belgie, ale také z USA, Nizozemska, Švédska, Číny, Maroka, Polska, Indie a dalších zemí. Zranilo se více než 300 lidí.

Reklama

Doporučované