Hlavní obsah

Dva roky po vraždě Jána Kuciaka: Slovensko žije procesem století

Foto: Profimedia.cz

Největší slovenská kauza v moderní historii ve faktech.

Reklama

Přesně před dvěma lety, 21. února 2018, nájemný vrah zabil slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku, archeoložku Martinu Kušnírovou. Necelé dva roky poté, 13. ledna 2020, začal v Pezinku u Bratislavy nejsledovanější soudní proces ve slovenské historii.

Článek

Dobré vědět:

– Novinář Ján Kuciak (27 let) a archeoložka Martina Kušnírová (27 let) měli před svatbou. Oba dva pohřbili ve svatebním.

– Vrahové dlouhodobě sledovali Kuciaka i další slovenské novináře.

– Obžaloba v kauze Kuciak je podaná pro šest skutků, z toho dvě úkladné vraždy.

O co ve slovenské kauze desetiletí jde?

Vyšetřuje se vražda novináře slovenského deníku Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Oba dva zabili 21. února 2018 v jejich domě ve Velké Mači u Trnavy. V souvislosti se smrtí dvou mladých lidí je obžalováno dohromady pět lidí. Miroslav Marček a jeho bratranec Tomáš Szabó, Zoltán Andruskó, který už v minulém roce podepsal dohodu o vině a trestu. Před soudem ještě stojí Alena Zsuzsová a známý podnikatel Marian Kočner.

Novinář Ján Kuciak se o Mariana Kočnera a jeho podnikání dlouhodobě zajímal. „Začnu se zajímat, pane Kuciaku, o vaši matku, o vašeho otce, o vaše sourozence, o všechny se začnu zajímat. A budu i o vás zveřejňovat všechno, co o vás najdu. Pane Kuciaku, budete první,“ napsal Kočner Kuciakovi v SMS zprávě jen pár měsíců před vraždou.

Kočner se sám nikdy neangažoval v politice, je ale s politiky úzce propojen. Média nejčastěji upozorňují na jeho vazby na bývalého premiéra Roberta Fica. Ten mu podle uniklých nahrávek telefonicky sliboval ochranu před soudem. „A on (Fico) mi říká: Budeš ho (klid) mít. A já mu říkám: Pokud ne, ty nebudeš premiér. A on říká: Já to vím,“ říkal na nahrávce Kočner.

Kdo je kdo podle obžaloby?

Jak vraždu popsala obžaloba?

16. – 19. února 2018

V různých denních i nočních hodinách dělají obžalovaní (Marček, Szabó) obhlídku okolí místa bydliště Jána Kuciaka. 17. února 2018: Zoltán Andruskó Marčekovi a Szabóovi pořizuje tlačítkové telefony Alcatel a dvě SIM karty.

21. února 2018

16:00 Marček a Szabó se scházejí v Kolárově, odjeli Citroënem Berlingo, v autě si aktivovali mobilní telefony. 18:28 Marček vystupuje z auta u hřiště ve Velké Mači.

18:31 Marček vyšel směrem k domu Jána Kuciaka – do 20:21 čeká v letní kuchyni Kuciakova domu na to, než novinář přijde domů – bez použití násilí vchází do domu – dvakrát vystřelí na Kuciaka (do hrudníku) a poté v kuchyni na Martinu Kušnírovou (do hlavy) – odchází vchodovými dveřmi, pěšky jde zpět ke hřišti, dává telefonické znamení Szabóovi, který ho vyzvedne – oznamují vraždu Andruskóvi.

22. února 2018

Andruskó oznamuje vraždu Zsuzsové v Komárnu – Zsuzsová se schází v Bratislavě s Kočnerem a vyzvedává od něj finanční odměnu (50 tisíc eur).

26. února 2018

Po medializaci vraždy se vrazi dožadují větší finanční odměny.

Zsuzsová se schází s Kočnerem v areálu Golf Resort Welten v Báči kvůli další hotovosti.

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Marček, který se přiznal k tomu, že zastřelil Kuciaka a Kušnírovou.

Jak vraždu popsal obžalovaný Miroslav Marček?

21. února 2018

Jede se Szabóem vozem Citroën Berlingo do Velké Mači, pěšky jde kolem hřiště až k domu.

Tam se nesvítilo, tak čeká v letní kuchyňce, trvalo to asi hodinu, hodinu a půl.

Kuciak a Kušnírová se vracejí domů.

Kušnírová odchází na toaletu.

Marček klepe na dveře, otevírá mu Kuciak, střílí ho do hrudi.

Uviděl Kušnírovou, utekla do kuchyně, kde ji střelil.

Zbraň se zasekla a vypadly z ní náboje.

Ještě jednou střílí do Kuciaka, který leží na schodech.

Zavírá za sebou dveře i bránu.

Telefonem prozvání Szabóa.

Co řekli další obžalovaní?

Alena Zsuzsová ve všech výpovědích vinu odmítá. Tvrdí ale, že ji do celého případu zavlekl Andruskó kvůli odměně milion eur, kterou vyhlásil tehdejší premiér Robert Fico jako odměnu za dopadení vraha. V chaotických výpovědích označila za zadavatele celé vraždy Jaroslava Haščáka, šéfa finanční skupiny Penta. Ten u soudu také vypovídal. Vinu odmítá.

U soudu v Pezinku vypovídali i rodiče zavražděného mladého páru. „První, co nás napadlo, bylo, že je za tím pan Kočner,“ řekl u soudu otec Jána Jozef Kuciak. „Nebudu ho oslovovat pan Kočner, ať se na mě nikdo nezlobí,“ řekla zase matka Martiny Kušnírové Zlatica. Rodiče stojí v celém procesu na straně obžaloby.

Jako svědci byli předvoláni i Kuciakovi kolegové z redakce Aktuality.sk. Všichni měli na klopě připnutý odznak „All for Jan“ (Všechno za Jána), který se stal symbolem celého procesu. Vypovídali šéfredaktor serveru Peter Bárdy nebo komentátor Dag Daniš. Mluvili o Kuciakově osobnosti, ale především o jeho vztahu s podnikatelem Kočnerem.

Kdo a kde o rozsudku rozhoduje?

Případ projednává Specializovaný trestní soud v Pezinku blízko hlavního města Bratislavy. Hlavní soudkyní v procesu je Ružena Sabová. Ta už v minulosti poslala za mříže dva bývalé slovenské ministry.

Předběžné projednání obžaloby proběhlo už 19. prosince 2019. Proces oficiálně začal 13. ledna 2020. Pokračoval v několikadenních blocích. Prozatím poslední soudní líčení se konalo 6. února, na něm soudkyně nařídila, že se Marian Kočner musí podrobit psychiatrickému vyšetření.

Kdy se očekává rozsudek?

Kdy se celý proces uzavře, jisté není. Soud rozdělil proces na dvě části. Jedna se bude týkat pouze střelce Miroslava Marčeka, který se již jako jediný přiznal. Proces by se měl konat v dubnu. V druhé části se bude projednávat zbylá trojice, tedy Szabó, Zsuzsová a Kočner. Líčení by mělo pokračovat v březnu.

Marian Kočner je ale obžalovaný ještě v kauze padělání směnek TV Markíza. Rozsudek by měl padnout už 28. února a obžaloba mu navrhuje 25 let za mřížemi.

Jak vražda ovlivnila společnost?

Nejen ovlivnila, ale otřásla jí. Celým Slovenskem i Evropou, která měla v živé paměti vraždu maltské novinářky Daphne Caruanové Galiziové o rok dříve. Veřejnost se o vraždě dozvěděla 26. února 2018. Den po vraždě premiér Robert Fico (za účasti ministra vnitra Roberta Kaliňáka) slíbil odměnu milion eur za informace vedoucí k dopadení viníka. Onen milion v té chvíli ležel před Ficem vyskládaný na stolku.

Foto: Profimedia.cz

Robert Fico na tiskové konferenci.

Okamžitě se začaly objevovat teorie o tom, kdo za vraždou stojí, a jako hlavní motiv se automaticky brala Kuciakova práce. Ve hře byla i italská zločinecká organizace ‘Ndrangheta, o jejíž vazbách na nejvyšší patra slovenské politiky Kuciak psal. Do hledáčku se dostala Ficova asistentka Mária Trošková, která podnikala s Antoniem Vadalou. Ten si teď v Itálii odpykává devítiletý trest za pašování drog z Jižní Ameriky.

Kvůli odhalení vazeb Ficova okolí na členy ‘Ndranghety odstoupil 28. února, tedy týden po vraždě, ministr kultury Marek Maďarič. Opozice žádala i odchod ministra Kaliňáka a prezident Andrej Kiska vybídl Fica kvůli ztrátě důvěry k rozsáhlé rekonstrukci vlády nebo k vypsání předčasných voleb.

Už 2. března se v Bratislavě zaplnilo náměstí Slovenského národního povstání. O týden později se v městech po celé zemi pod heslem „Za slušné Slovensko“ konaly největší demonstrace od roku 1989. Fico za demonstracemi viděl peníze finančníka George Sorose, politickou krizi a nátlak ale neustál. 15. března podal do rukou prezidenta demisi. Ještě o tři dny dříve rezignoval ministr vnitra Kaliňák.

Foto: Profimedia.cz

Protesty „Za slušné Slovensko“.

Fico zůstal poslancem a předsedou Směru, ale do čela staronové trojkoaliční vlády se místo něj postavil Peter Pellegrini. Vládnoucí strana ztratila krátce po Kuciakově vraždě kolem pěti procentních bodů podpory a od jara 2018 jí podle agentur Focus a AKO setrvale klesají volební preference.

V posledním průzkumu před volebním moratoriem se sice strana Směr umístila první, ale jejích 17 procent je stranické historické minimum. Část voličů Směru přešla ke krajně pravicové Lidové straně Naše Slovensko Mariana Kotleby. S důrazem na změnu fungování státu a jeho očisty naopak loni na jaře uspěla v prezidentských volbách liberální aktivistka a právnička Zuzana Čaputová.

Mohlo by vás zajímat:

– Poslední publikovaný článek Jána Kuciaka. Vyšel až po jeho smrti na serveru Aktuality.sk a rozkrývá vazby italské mafie na Slovensku.

Fotogalerie z únorového zasedání soudu.

– Více o kauzách a vazbách Mariana Kočnera na serveru Investigace.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované