Hlavní obsah

Dva roky vězení za krádež bot v čase nouze. Zloděje se zastala ministryně

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Dva roky vězení za krádež jednoho páru dámských bot a parfému. Snímek je ilustrační.

Reklama

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová podala stížnost pro porušení zákona ve prospěch muže, který ukradl během nouzového stavu pár bot a parfém.

Článek

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová otevřela další případ drobné kriminality v čase vyhlášeného nouzového stavu, v němž se vede diskuze, zda soudce nevyměřil pachateli příliš přísný trest.

K Nejvyššímu soudu tak zamířila kauza drobné krádeže z loňského května, kdy zloděj podle verdiktu odcizil nejprve jeden pár dámských bot o velikosti 6,5, který schoval do batohu, a hned den poté zasunul bez placení pod bundu v jiném obchodu parfém.

Dohromady to bylo zboží v hodnotě necelých dvou tisíc korun, karlovarský soudce Dalibor Čermák však zohlednil, že se krádeže staly právě v čase nouzového stavu během první vlny koronavirové epidemie.

Odsouzený se proti verdiktu ani neodvolal, takže verdikt je pravomocný, avšak ministryně spravedlnosti nyní podala ve prospěch pachatele stížnost pro porušení zákona.

„Odcizené zboží nemá žádnou souvislost s výskytem pandemie covidu-19 ani s opatřeními přijatými k jejímu zvládání,“ napsala Benešová do stížnosti.

Podle ministryně tak neměl být tento trestný čin posuzován podle přísnějších paragrafů v rozmezí od dvou do osmi let vězení. Ale podle nižší sazby, kdy mohl soud vyměřit trest od půl roku do tří let.

Kauza tak míří na stůl Nejvyššího soudu. A ten letos v březnu v jiném případě uvedl, že nouzový stav nelze v žádném případě považovat za „jinou událost vážně ohrožující život nebo zdraví lidí“, takže vyšší trest by podle něho měl být během nouzového stavu pouze za krádeže, při nichž byly ukradeny respirátory nebo třeba zdravotnické prostředky.

Soudce Dalibor Čermák však upozornil, že při vynesení rozsudku přihlížel také tomu, že obžalovaný byl za jinou krádež odsouzen rovněž v září 2019, kdy od Okresního soudu v Sokolově odešel s podmíněným trestem na čtyřicet měsíců. Už dříve předtím se také dopustil přečinu porušování domovní svobody a poškození cizí věci.

„Šlo o pokračující trestný čin krádeže s řadou dílčích útoků, nikoliv jen o jeden pár bot a voňavku,“ uvedl soudce Čermák.

Zatím zřejmě nejznámější případ krádeže během nouzového stavu se odehrál loni v dubnu. Tehdy byl pětadvacetiletý Lukáš Kalina odsouzen k 1,5 roku vězení za to, že ukradl v brněnském Tescu pět pizza bulek v hodnotě 62,50 koruny. Přitížil mu fakt, že se dopustil trestné činnosti pod vlivem alkoholu.

Také Kalinova obhájkyně Petra Žilková loni uvedla, že trest na ni působí jako exemplární potrestání.

„Kdyby šlo o alkohol, zdravotní materiály, které byly nedostatkové během pandemie, tak je jasné, že by k tomu měl soud přistupovat tvrdším způsobem. Ale on kradl potraviny a nebylo to množství, které by poté dál prodával,“ řekla Žilková.

Soudce však tyto argumenty pro snížení trestu nevyslyšel.

Reklama

Doporučované