Hlavní obsah

Dva roky vězení za neslušné video. Podívejte se, za co trestal egyptský soud

Foto: Profimedia.cz

Hanín Hosamová. Jedna z odsouzených influencerek.

Reklama

Egyptský soud poslal do vězení pět mladých žen za to, že sdílely taneční videa na populární sociální síti TikTok. Videa jsou podle prokuratury nevhodná, narušují morálku a poškozují rodinné hodnoty.

Článek

Dva roky vězení a pokuta ve výši 300 000 egyptských liber, tedy asi 420 000 korun. Takový trest čeká pět mladých žen v Egyptě za to, že sdílely taneční videa v mobilní aplikaci TikTok.

„Ženy jsou obviněné z porušování hodnot a zásad egyptské společnosti a ze zveřejňování neslušných fotografií a videí, jež narušují morálku veřejnosti,“ informovala o rozsudku státní webová stránka al-Ahram.

Rozhodnutí soudu přichází v době, kdy egyptská vláda zahájila masivní tažení proti influencerům na sociálních sítích.

Veřejnost byla seznámena se jmény pouze dvou z pěti odsouzených. Dvacetiletá Hanín Husámová a dvaadvacetiletá Maváda al Adhamová se v Egyptě proslavily tancem na rytmy populárních písní a parodováním známých videí. Teď je kvůli rozsudku zná celý svět.

Husámovou zatkly úřady už v dubnu poté, co sdílela zhruba tříminutové video, ve kterém nabádala přes milion svých sledujících k finanční spolupráci. Studentka Káhirské univerzity byla obviněna z povzbuzování mladých žen k tomu, aby prostřednictvím programu Likee navazovaly kontakty s muži. Podle úřadů tak vybízela k placeným sexuálním službám. V červnu byla propuštěna na kauci, ale po objevení nových důkazů byla znovu zadržena.

Zatčení Adhamové proběhlo v květnu, když sdílela satirické video na TikToku a Instagramu, kde ji dohromady sledují čtyři miliony lidí. Prokuratura označila její fotografie za „hanebné a urážlivé“.

Další tři ženy byly obviněny za spravování účtů Husámové a Adhamové, měly se také podílet na nevhodných hovorech s muži. Proti rozsudku se plánují odvolat.

Aktivisté za lidská práva okamžitě zahájili online kampaň, ve které požadují propuštění zadržených. Jedná se podle nich o závažný zásah proti možnosti sebevyjádření.

„Nesouhlasím s větou o porušování rodinných hodnot a zásad, ale obchodování s lidmi a vykořisťování považuji za hrozný zločin,“ uvedla Nihad Abú Al Komsanová, vedoucí egyptského Střediska pro práva žen. „Musíme rozlišovat mezi svobodou projevu a využíváním nezletilých k tvorbě peněz. Egyptský zákon zakazuje obchod s lidmi a prostituci,“ dodala.

V Egyptě došlo v posledních letech k řadě zatčení za „narušování morálky“. Od roku 2013, kdy se stal egyptským prezidentem Abdal Fattáh Sísí, také došlo k dalšímu omezení osobních svobod. Popularita TikToku v Egyptě v posledních měsících prudce stoupla, zejména v důsledku vládního omezení pohybu ve snaze zastavit šíření koronaviru.

Reklama

Doporučované