Hlavní obsah

Dva šestiletí vybrali přes milion prodejem limonády na děti v Jemenu

Podívejte se, jak děti prodaly limonádu za milion na Jemen.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Podle OSN je v Jemenu nejhorší humanitární krize na světě. Kromě nedávných záplav a covidu, které si vyžádaly na desítky a stovky životů, se země potýká s hladomorem kvůli občanské válce. Čerství školáci z Londýna chtějí pomoct.

Článek

Dva šestiletí chlapci v Londýně prodávají limonádu na pomoc dětem v Jemenu. Jejich původním cílem bylo vybrat 400 liber, ale už mají skoro 40 tisíc, což je v přepočtu asi 1,15 milionu korun.

„Nemají žádné jídlo, musí pít špinavou vodu, mají hodně hubené ruce, a z toho jsem opravdu smutný,“ popisuje jejich motivaci jeden z chlapců Ayaan Moosa.

Reportér AP se ho hned zeptal: „A chtěl jsi jim pomoct?“ „Ano, chtěl jsem jim pomoct opravdu moc,“ odvětil okamžitě Ayaan.

Důležitá průprava do života

Jeho otec Shakil Moosa vysvětluje: „Jako rodičům se nám to nezdá správné, a tak jsme chtěli naše děti naučit, že tohle je svět, který na ně čeká, a jestli s tím chtějí něco udělat, je to jen na nich.“

Podle neziskového Dětského fondu Organizace spojených národů (UNICEF) potřebuje kvůli občanské válce v Jemenu až 80 procent tamních obyvatel humanitární pomoc, z toho je 12 milionů dětí.

„Když takových stánků s limonádou nebo podobných věcí uděláte víc, Jemen může mít domy a takové věci jako my,“ dodává druhý z chlapců Mikaeel Ishaaq.

Matka prvního z chlapců Adeela Moosaová doplňuje: „Opravdu se pro to snaží něco udělat, a proto jsem na ně, myslím, skutečně moc pyšná.“

Chlapci prodávají limonádu podle tajného receptu už šest týdnů. Po úvodním úspěchu se teď snaží vybrat až 100 tisíc liber, což by v přepočtu bylo 2,88 milionu korun.

Reklama

Doporučované