Hlavní obsah

Zeman není prezident deseti milionů, nebojím se ho, pustil se Drahoš do rivala

Drahoš: Zeman je pro mě zklamání, prezidentskou funkci si přizpůsobil svému naturelu.

 

Reklama

Zemanovo vítězství jsem čekal, říká Jiří Drahoš. Pro Seznam vysvětluje strategii pro druhé kolo přímé volby.

Článek

Drahošovi předvolební průzkumy předpovídaly v prvním kole lehce nad 20 procent hlasů, do druhého kola nakonec postoupil s téměř 27 procenty.

„Že Zeman vyhraje, jsem čekal. Tak pozitivní jako on bych ale nebyl,” reaguje Drahoš v rozhovoru pro Seznam na sobotní tiskovou konferenci prezidenta, kde Zeman bývalému šéfovi Akademie věd s trochou ironie poblahopřál k „hezkému druhému místu”.

Drahoš a jeho spolupracovníci už také tvoří strategii pro příštích 14 dní, které zbývají do druhého kola volby. „Na analýze už můj tým usilovně pracuje. Budou to výjezdy, debaty a tak dál,” uvedl kandidát.

Video: Proč by se měl Zeman obávat Drahoše. Vědci promluvili

Je to prý kandidát, jehož životopis připomíná životopisy amerických prezidentů.Video: Jolana Humpálová

Tvrdé finále?

Finalista prezidentské volby také slibuje, že si nenechá nic líbit a je připravený na tvrdší kampaň. „Dokážu dát na hrubý pytel hrubou záplatu. Pokud přijdou lživé útoky, budu nekompromisní,” říká.

Dosavadní prezident v sobotu také navrhl, že před druhým kolem půjde do dvou televizních debat se svým rivalem. „Preferoval bych za sebe jednu debatu ve veřejnoprávním médiu. Budu trvat na tom, že jedno médium určím já,” reaguje Drahoš na spekulace, že by Zemanovi vyhovovaly debaty na Primě a TV Barrandov.

V rozhovoru pro Seznam Drahoš ocenil nabídku Michala Horáčka a Marka Hilšera na pomoc v kampani pro druhé kolo. „Předpokládám, že billboardy Michala Horáčka využiji,“ říká Drahoš v rozhovoru pro Seznam. „Nic ale zatím nemáme domluvené. I Marek Hilšer řekl, že je na nás, co bychom od něj využili,“ dodává.

Jen pro srovnání: v roce 2013 první kolo vyhrál Miloš Zeman nad Karlem Schwarzenbergem v poměru 24 ku 23 procentům hlasů. Ve druhém pak exministra zahraničí porazil skoro o 10 procent.

Jakou taktiku zvolí Drahoš před druhým kolem prezidentské volby? Obává se, že kampaň přitvrdí a objeví se manipulace a podpásovky, jak už dřív naznačoval? A bude mu pro cestu na Hrad stačit podpora vyřazených kandidátů Topolánka, Fischera, Horáčka, Hilšera? Sledujte Výzvu v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované