Hlavní obsah

Dva turnaje, dvě poslední místa. Trenér hokejové reprezentace velí: Vše podřídit vítězství

Rozhovor s trenérem hokejové reprezentace Milošem Říhou: Proč sáhl po hvězdách extraligy a co radí svým hráčům?Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhovor Seznamu s Milošem Říhou, proč hokejová reprezentace vůbec neválí. Češi skončili na obou dosud odehraných turnajích Euro Hockey Tour poslední. Příští týden se poprvé v probíhající sezoně v jejich sestavě objeví největší hvězdy domácí soutěže: Marek Kvapil a Jan Kovář.

Článek

Vysněnou a životní trenérskou roli si Miloš Říha nejspíš představoval jinak. Česká reprezentace pod jeho vedením ze šesti zápasů vytěžila pouhých pět bodů. A na obou odehraných turnajích obsadila poslední místo. Spíš než předváděná hra tak emoce kolem Říhy budí jeho často trefná kritika směrem ke stavu českého hokeje.

Částečně ve snaze budovat jádro, ale taky vinou hráčského nedostatku, sáhli trenéři v čerstvě představené nominaci pro Euro Hockey Tour ve Švédsku hlavně po starších a zkušených hráčích. V nominaci jsou jen tři hráči pod pětadvacet let. A jeden jediný nováček. 21letý Radek Koblížek z Kärpätu Oulu.

Jiné talenty prý český hokej nemá. A tak Říha před novináři i tentokrát zopakoval, že pracovat s mládeží se v Česku musí úplně jinak.

Čtyři měsíce do startu letošního vrcholu sezony – světového šampionátu v Bratislavě – poskládal Říha alespoň podle jmen nejsilnější a nejzajímavější nominaci ve své funkci.

Ve výčtu hráčů, kteří příští týden odletí do Stockholmu, se objevili i suverén letošního ročníku extraligy Marek Kvapil z Liberce nebo velice úderné útočné duo Plzně Jan Kovář – Milan Gulaš.

„Jestli je ten tým nejsilnější, se teprve uvidí. Chci ale zdůraznit to, že hráčů v hledáčku je spousta. Těmhle hráčům teď ale chceme dát šanci, aby nám ukázali, že jsou skutečnými lídry extraligy. Slibuji si od nich (Kováře a Kvapila) zkušenost a góly. Jsou to koncoví hráči, stěžejní ve svých klubech. A tohle chci, aby předvedli i v reprezentaci,“ řekl Říha.

„Výsledkově to letos takhle asi nevypadá. Na hru jsme se ale několikrát zpětně dívali, nebyla tak špatná. Něco tomu chybělo, možná právě tito (rozdíloví) hráči. Vrchol sezony se nám blíží, teď už hráči musí pochopit, že už nejdeme jenom tvořit partu a jít to odehrát, musí jít za výsledkem. Možná jsem to řekl blbě, ale my už teď chceme hrát na výsledek. Zápasy chceme podřídit výsledku,“ dodal Říha.

Nominace české reprezentace na Euro Hockey Tour ve Švédsku

Brankáři:

Patrik Bartošák (HC VÍTKOVICE RIDERA), Šimon Hrubec (HC Oceláři Třinec).

Obránci:

Adam Polášek (Nižněkamsk, KHL), Marek Hrbas (Chabarovsk, KHL), Ondřej Vitásek (Kunlun, KHL), Tomáš Kundrátek (Davos, Švýcarsko), Jakub Krejčík (Lukko Rauma, Finsko), Ondřej Němec, Jan Štencel (oba HC Kometa Brno), Milan Doudera (HC Oceláři Třinec), Petr Zámorský (Mountfield HK).

Útočníci:

Jiří Sekáč (Kazaň, KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL), Roman Horák (Växjö, Švédsko), Jan Kovář, Milan Gulaš (oba HC Škoda Plzeň), Marek Kvapil, Michal Birner, Tomáš Filippi, Radan Lenc (všichni Bílí Tygři Liberec), Hynek Zohorna (Lahti, Finsko), Petr Holík, Martin Zaťovič (oba HC Kometa Brno), Patrik Zdráhal (HC VÍTKOVICE RIDERA), Matěj Stránský (Mora, Švédsko), Radek Koblížek (Oulu, Finsko).

Proč se v jeho nominaci znovu neobjevili mladší hráči? A jaké má zprávy o případných posilách pro šampionát v Bratislavě z NHL? Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Miloš Říha s manažerem reprezentace Petrem Nedvědem v úterý pokřtili lokomotivu, která hokejisty odveze na šampionát do Bratislavy. České dráhy ve spolupráci s Českým hokejem chystají i vlakové speciály pro fanoušky. Je to také jedna z posledních možností, jak získat vstupenky na zápasy národního týmu na mistrovství světa.

Hokejisté pokřtili vlak, který je odveze na šampionát do Bratislavy.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované