Hlavní obsah

Dva týdny od masakru v Christchurch. Novozélanďané vzpomínají na zemřelé

Ceremoniálu na počest obětí střelby v Christchurch se zúčastnilo přes 20 000 lidí včetně premiérky Ardernové.Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Dva týdny uplynuly od teroristického útoku na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch. Masakr nepřežilo 50 lidí. Celonárodní tryzny za oběti útoku se zúčastnilo přes 20 tisíc lidí.

Článek

Na shromáždění přenášeném televizí promluvila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, čelní představitelé muslimské komunity i ti, co masakr přežili. Před davem zazpíval britský zpěvák Cat Stevens, který v 70. letech konvertoval k islámu.

„Proti virům nenávisti, strachu a jim podobným nejsme imunní. A nikdy jsme nebyli,” řekla Ardernová oděná do maorského pláště v parku poblíž mešity Al Noor, kde zemřelo přes 40 lidí. „Ale můžeme se stát národem, který na ně vynalezne lék,” dodala. Svět podle ní opanuje „zhoubný koloběh extremismu, který plodí další extremismus”. Odpověď „spočívá v naší lidskosti”, myslí si novozélandská premiérka.

Farid Ahmed, který útok přežil, ale ztratil při něm ženu, u příležitosti této celonárodní vzpomínkové akce naléhavě žádal o mír. Řekl, že střelci odpustil. „Nechci, aby to v mém srdci vřelo jako ve vulkánu. Chci, aby bylo plné lásky, zájmu o druhé a soucitu,” vysvětlil.

Cat Stevens, jehož muslimské jméno zní Yusuf Islam, zahrál své písně Peace Train a Don't be Shy. „Zlo nabývá na síle, když proti tomu dobří lidé nic nečiní. V této zemi jsem viděl pravý opak,” řekl zpěvák.

Členové místní muslimské komunity nato nahlas přečetli jména všech padesáti obětí, mezi nimiž jsou muži, ženy i děti z různých koutů světa. Nejmladšímu z nich byly tři roky.

Po útoku byl obviněn z vraždy osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant. Před soudem stane 5. dubna.

Ardernová po útoku oznámila zákaz poloautomatických pušek vojenského typu a útočných pušek.

Reklama

Doporučované