Hlavní obsah

Co se dělo s EET, byla zatím jen předehra, varují experti. Největší riziko je únik dat

Dva týdny ostrého provozu EET. Studio Seznam zprávy s ředitelem finanční správy (GFŘ) a dalšími experty

 

Reklama

Prvních čtrnáct dní zkušeností s provozem elektronické evidence tržeb. Systém funguje, i když zažil první výpadek. Úředníci se chystají na kontroly, podnikatelé v maloobchodě a velkoobchodě na březnové připojení do EET.

Článek

Dva týdny po spuštění ostrého startu elektronické evidence tržeb přichází první varování, že teprve v březnu - až se do systému zapojí po restauracích a hotelech také maloobchod a velkoobchod - se ukáže, kde jsou úzká místa Babišova nejviditelnějšího projektu.

V živém studiu Seznam Zprávy (záznam si pusťte ve videu nahoře) v obsáhlém rozhovoru ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček vysvětloval, jak se stát připravuje na druhou vlnu EET.

Další hosté - podnikatel a novinář Patrick Zandl a bezpečnostní expert Jiří Bartoš - varovali především před tím, jak jsou zabezpečená data nasbíraná v EET. "Jako první neselže technika, ale člověk. Byly nasazeny poměrně drakonické tresty pro podnikatele, pokud nedodají data do EET, ale skoro žádné pro úředníky, pokud jim data uniknou ven. A to se v Česku stává běžně. Hodně lidí má nyní velmi snadno a rychle získatelný přehled o cenných údajích z mnoha firem," řekl ve studiu Zandl (ve videu v čase od 25:20).

EET má za sebou po dvou týdnech relativně bezproblémový náběh. Ale zatím se zapojilo jen 40 tisíc podnikatelů, v další vlně jich bude asi 200 tisíc.

Podle ředitele GFŘ Martina Janečka bylo na přípravu EET času velmi málo a úředníci pracovali pod tlakem. Vše nakonec podle šéfa Finanční správy zvládli a EET funguje bez zbytečných problémů.

Obavy z druhé vlny

Podnikatelé v maloobchodu a velkoobchodu se zapojí do EET od prvního března. "Celá nepřipravenost státní správy je asi nejvíce viditelná u eshopů. Ani v polovině prosince nevím, jaké ty podmínky finálně budou. Jestli se to třeba nezruší, jestli se peníze, které se dají do přípravy na napojení do EET, nepřijdou vniveč," říká Zandl.

Reklama

Doporučované