Hlavní obsah

Dva tygři a lev utekli z klece v soukromé zoo na Královéhradecku. Přijela zásahovka, připraven byl i vrtulník

Informace, že z klece utekli dva tygři a lev, vyděsila některé lidi v okolí obce Štít na Královéhradecku. Zvířata se nakonec nedostala mimo areál soukromé zoo. Policisté nyní zjišťují, kdo šelmy pustil.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Chvíli před jedenáctou hodinou dopolední obyvatele Štítu u Chlumce nad Cidlinou vyděsilo hlášení obecního rozhlasu. Starosta v něm spoluobčany prosil, ať nevycházejí z domu, neboť z tamní soukromé zoo utekli dva tygři a jeden lev. Zvířata se sice nedostala dál než deset metrů od své klece, i přesto obec na Královéhradecku zažila nebývalé policejní manévry.

Článek

Trojice šelem, které jsou v Bioparku Štít v dočasném azylu, se dostala ven otevřenými dvířky jejich společné pojízdné klece, v níž samci strávili svůj celý dosavadní život a na kterou jsou uvyklí. I proto se celou dobu na svobodě drželi v jejím okolí. „Ošetřovatelka mi volala, že tygr vylézá z klece. Když jsme přijeli, byli už venku všichni tři. Nedostali se od klece dál než na deset metrů. Zatímco jsme čekali na profesionální veterináře, seděl jsem v autě, a když měli tendenci jít dál, snažil jsem se je držet na místě,” popsal celou situaci majitel Bioparku Antonín Hnízdil.

Zatímco se zvířata potulovala okolo klece nebo se povalovala ve stíhu vedle ní, za plotem soukromé zoo docházelo k rozsáhlým policejním manévrům. „Na místo okamžitě vyjelo osm policejních hlídek, zásahová jednotka a ve vedlejší vesnici byl připraven vrtulník. Na místě byla i zdravotnická záchranná služba,” uvedla hradecká policejní mluvčí Iva Kormošová.

Majitel se snažil zvířata držet co nejblíže u klece až do příjezdu veterinářů i z toho důvodu, že pokud by se šelmy vydaly za hranice Bioparku Štít, hrozilo by jim utracení. Policisté byli z bezpečnostních důvodů připraveni tygry a lva odstřelit. K tomu naštěstí nedošlo. Akce trvala přes dvě hodiny i proto, že bylo potřeba sehnat tři specializované veterináře, aby uspali všechna zvířata naráz a předešlo se jejich vyplašení. Jeden ze zvířecích lékařů přijel až z Mělníka, další byli ze Všestar na Královéhradecku a ze Dvora Králové nad Labem. Uspat šelmy se jim podařilo v poledne a po půl hodině mohli spící samce odnést zpět do jejich ubikací.

Policisté nyní prověřují, jak mohlo k události dojít a jestli došlo i k nějakému protiprávnímu jednání. „Na místě byl technik, který zajistil všechny stopy,” dodala Kormošová. Podle Hnízdila nejspíš zvířata pustil člověk. „Jedna z variant je, že nás chtěl někdo poškodit a zvířatům jednoduše umožnil cestu ven,” řekl majitel Bioparku Štít. Dvířka klece podle něj nebyla nijak zrezivělá a neexistuje možnost, že by si zvířata sama otevřela. Policejní vyšetřování bude trvat v řádu týdnů.

Dva třináctiletí sibiřští tygři a jeden desetiletý pustinný lev působili v berlínském cirkuse, nyní ve štítské zoo čekají na vyřízení potřebných dokumentů, aby mohli být přestěhováni do zoo pro stará zvířata v tureckém Istanbulu. Pokud by se jich štítský biopark neujal a nehledal jim nový domov, zvířata by byla utracena.

Reklama

Doporučované