Hlavní obsah

Dva útoky zabily v Afghánistánu 11 lidí, cílem byla základna

Foto: Profimedia.cz

Kontrolní bod afghánské armády (ilustrační snímek).

Reklama

V Afghánistánu bylo při dvou útocích zabito nejméně 11 lidí. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní představitele. Útoky se staly na jihu země v provinciích Uruzgán a Hílmand a nikdo se k nim zatím nepřihlásil.

Článek

Ve středu pozdě večer zahynulo v provincii Hílmand pět lidí a dalších pět bylo zraněno při útoku, který prošetřují místní úřady.

V provincii Uruzgán se ve čtvrtek ráno odpálil u vojenské základny sebevražedný útočník a zabil šest příslušníků bezpečnostních složek. Agentuře AP to řekl místní zdroj. Zprávu o útoku potvrdil i zástupce předsedy místního zastupitelstva, který ale nedokázal určit počet obětí.

K činům se nikdo nepřihlásil. V minulosti ale afghánská vláda vinila v podobných případech z útoků povstalecké hnutí Tálibán, které to ale popírá. Diplomaté se obávají, že útoky mohou narušit jednání mezi afghánskou vládou a hnutím Tálibán o budoucnosti země.

Tato jednání začala v září loňského roku v Kataru. V sobotu mají být rozhovory obnoveny poté, co na konci loňského roku obě strany dosáhly shody nad pravidly vedení rozhovorů. V rozhovorech by delegace měly přistoupit k tématům jako rozdělení moci v zemi či příměří.

Tálibán v únoru loňského roku uzavřel se Spojenými státy dohodu o stažení vojsk. Do jara se ze země mají stáhnout dva tisíce ze 4 500 amerických vojáků. Tálibán se v dohodě zavázal, že nebude útočit na USA a jejich spojence a že bude potírat skupiny, které by takové útoky chtěly podniknout.

Reklama

Doporučované