Hlavní obsah

Dva vědci v Česku zkoumají, zda psi dokážou vyčmuchat u člověka zhoubný nádor

Epidemioložka Petra Matulová a molekulární biolog Spiros Tavandzis zkoumají, zda mohou psi odhalit rakovinu dříve než přístroje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Molekulární biolog a epidemioložka testují nové cesty, jak včas zachytit rakovinu. Výcvik psů probíhá zatím na dvou typech rakoviny – plic a vaječníků.

Článek

Jeho dědeček dlouho umíral na nádor mozku. Bolestivý odchod byl zřejmě jedním z hlavních impulsů, proč se Spiros Tavandzis rozhodl vystudovat molekulární biologii. Dnes se společně s kolegyní, epidemioložkou Petrou Matulovou, pustil do boje s rakovinou.

„Máme takovou hypotézu, že když je pes schopný detekovat jednu částici mezi bilionem dalších, tak že by měl být schopný výcviku a rozpoznání toho onkologického onemocnění dříve než diagnostický přístroj,“ vysvětluje podstatu svého výzkumu Tavandzis.

Jak daleko jsou ve svém výzkumu a na jaké typy nádorů se zaměřují? Podrobnosti v úvodní reportáži, která je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy. V premiéře jej můžete sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický .

Pusťte si celý pořad Záhady Josefa Klímy: Zloději životů - když vám někdo sebere identitu a žije na váš účet. Vyčmuchají psi rakovinu? Jakou báseň pro nás složil Milan Knížák? A glosa Pavla Šporcla.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované