Hlavní obsah

Dva vrcholní proruští politici měli dopravní nehodu, jeden z nich zemřel

Severozápadně od hlavního města Kišiněva najel do kolony moldavského prezidenta nákladní vůz.Video: Reuters

 

Reklama

Proruský prezident Moldávie Igor Dodon vyvázl z těžké dopravní nehody. Do prezidentské kolony najel nákladní vůz. O pouhých několik hodin dříve zemřel při dopravní nehodě proruský prezident Abcházie Gennady Gagulia.

Článek

Moldavský prezident Igor Dodon vyvázl z těžké dopravní nehody. Severozápadně od hlavního města Kišiněva najel do kolony proruského politika nákladní vůz.

Podle místních médií je třiačtyřicetiletý spojenec Vladimira Putina lehce zraněný. Jeho mluvčí naopak uvedla, že jsou všichni živí a zdraví.

Igor Dodon zvítězil v roce 2016 v prezidentských volbách proti prozápadně orientované kandidátce Maie Sanduové. Dodon je příznivcem hospodářské spolupráce s Ruskou federací a vyslovil se pro zrušení asociační dohody s Evropskou unií. V lednu byl ústavním soudem dočasně zbaven pravomocí, když opakovaně odmítl jmenovat prozápadní ministry.

Incident se odehrál pouhé hodiny od dopravní nehody, při které zemřel proruský premiér Abcházie Gennady Gagulia. Média informovala o smrti sedmdesátiletého politika v sobotu pozdě večer.

Gagulia se vracel ze Sýrie. Tamní režim v květnu oznámil, že oficiálně uzná nezávislost Abcházie na Gruzii.

V Abcházii, stejně jako v moldavském Podněstří, operuje ruská armáda. Jejich nezávislost uznává jenom hrstka států.

Na konci srpna zemřel po bombovém útoku v Doněcku jeden z hlavních vůdců proruských separatistů na Ukrajině Alexandr Zacharčenko.

Reklama

Související témata:

Doporučované