Hlavní obsah

Dva záchody pro desítky bytů. V centru Petrohradu lidé žijí jako za dob Sovětského svazu

Městská správa Petrohradu tyto domy původně označila za neobyvatelné. Pak rozhodnutí změnila.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

V některých částech Petrohradu stále panují podmínky jako za dob SSSR. V centru města žijí lidé v bídě v komunitách, sdílejí společné toalety i koupelny. Řada obyvatel Petrohradu si jiné bydlení dovolit nemůže.

Článek

Petrohrad je považován za nejkrásnější v celém Rusku a také za kulturní centrum země. Teď se investují obrovské peníze i do jeho sportovišť, ale v jeho centru žijí lidé jako za sovětských dob - v bídě, v komunitách a musí se velmi snažit, aby přežili.

Pro mnohé z nich je to jediné bydlení, které si můžou dovolit. Před několika lety městská správa prohlásila toto místo za neobyvatelné. Když ale zjistila, že by neměla pro zdejší obyvatele žádné náhradní ubytování, tak rozhodnutí změnila a s několika kosmetickými úpravami bydlení schválila.

Petrohrad se připravuje na pořádání mistrovství světě ve fotbale a vláda zaplatila za nový stadion, který je odsud jen kousek, miliardy rublů. Učitelka hudby Tatjána Lobunová má nápad, jak by se taková investice mohla lidem vrátit.

„Možná bychom mohli vydělat nějaké peníze, kdybychom sem organizovali turistické výpravy, aby návštěvníci viděli, jak v Petrohradu vypadají komunální byty. Ano, takhle vypadá skutečný Petrohrad," říká.

Reklama

Související témata:

Doporučované