Hlavní obsah

Dva zadržení a 12 zatykačů. Americký účet za incident při Erdoganově návštěvě

Americká policie zadržela dva muže kvůli incidentu při Erdoganově návštěvěVideo: Reuters

 

Reklama

Spojené státy se dostaly do diplomatické roztržky s Tureckem kvůli květnové návštěvě prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Zadržely dva lidi a vydaly zatykače na členy Erdoganovy ochranky. Účtují tak za násilnosti, které se v průběhu návštěvy odehrály před tureckým velvyslanectvím ve Washingtonu.

Článek

Násilí podporovatelů a členů ochranky tureckého prezidenta vůči americkým protestujícím vyvolalo velkou nevoli u americké veřejnosti. Při květnovém incidentu bylo podle policie zraněno 11 lidí, včetně jednoho policisty. Šéf washingtonské policie incident popsal jako „brutální útok na pokojné demonstranty".

Naopak Ankara nazývá zákrok washingtonské policie neprofesionálním a agresivním.

Zda se v případě dvou již zadržených mužů - Eyüpa Yildirima a Sinana Narina - jedná o podporovatele prezidenta Erdogana či členy jeho ochranky, policie nesdělila. Úřady později vydaly zatykač na členy prezidentovy ochranky.

Erdogan s postupem Spojených států nesouhlasí. Podle agentury AFP bude proti postupu USA bojovat „politickou a právní cestou". Turecko z násilí na demonstraci obvinilo protestující napojené údajně na teroristickou Stranu kurdských pracujících (PKK).

Reklama

Doporučované