Hlavní obsah

Dvacet kilometrů za třináct týdnů. Britové přesunuli celou polární stanici

Britové přesunuli polární stanici na Antarktidě.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Britská výzkumná stanice na Antarktidě se přesunula o 23 kilometrů. Ohrožovala ji trhlina v ledovci.

Článek

Výzkumná stanice britských polárních vědců Halley VI se úspěšně přesunula na své nové stanoviště. To původní ohrožovala zvětšující se ledová propast a obří prasklina, která zřejmě v budoucnu nynější místo promění v obří ledovou kru.

Přesun osmi speciálních modulů trval třináct týdnů. Postupně je na speciálních lyžích tahala rolba a dva buldozery. Ve videu v úvodu článku se podívejte, jak se přemisťovala obytná část stanice, která slouží až pro sedm desítek vědců.

Britští polárníci oznámili úspěšné přesunutí výzkumné stanice Halley VI v Antarktidě.

Na Antarktidě začíná zhruba v únoru zimní období. Vědci na novém místě ale zimovat nebudou. Šéfka Britského antarktického výzkumu Jane Francisová nařídila na zimu misi z bezpečnostních důvodů přerušit.

Původní místo totiž ohrožuje takzvaná Halloweenská prasklina. Leží zhruba 17 kilometrů od nového stanoviště a byla objevena v říjnu loňského roku. Pokud by začala základnu ohrožovat bezprostředně, v zimním období by bylo náročné vědce evakuovat jak letecky, tak lodí. V oblasti je totiž v průběhu zimy celodenní tma, extrémně nízké teploty a zamrzlé moře.

Dron natočil obří trhlinu v antarktickém ledovci.Video: Reuters

Léto na Antarktidě začne na podzim, do nové základny se tak vědci nastěhují až v listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované