Hlavní obsah

„Dvacet let jsem na to chtěla zapomenout.“ Zneužívání knězem očima ženy

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si první díl podcastové série Ve stínu celibátu.

Reklama

Článek

Od šestnácti do devatenácti let byla Jiřina Kočí sexuálně zneužívaná o generaci starším knězem. Jako první žena mezi oběťmi se nyní rozhodla vystoupit s přiznanou identitou. Poslechněte si příběh, který jí změnil zbytek života.

„Já jsem to zažila, já jsem to přežila a chci, aby všichni lidé, kteří pochybují nebo o tom ani nechtějí přemýšlet, viděli, že je někdo, kdo má ochotu a možná i odvahu říct: Jo, já jsem člověk, který to zažil a neskrývám se,“ líčí Jiřina Kočí, dnes třiačtyřicetiletá žena, která se už čtvrtstoletí potýká s vážným traumatem.

V prvním dílu podcastové série Ve stínu celibátu popisuje, co přesně ji před dvěma lety donutilo nastoupit do psychoterapie k Ritě Kramerové, kde se musela začít vracet do dávných let, kdy jako šestnáctiletá dívka z kláštera potkala na faře v Jaroměřicích nad Rokytnou kněze Pavla Krejčího.

„Vůbec jsem nechápala, co se se mnou děje, protože jsem vynaložila dvacet let úsilí, abych na to zapomněla,“ líčí svůj zážitek z jara 2019. Tehdy propadla naprosté panice, když uslyšela v rádiu slova kardinála Dominika Duky, který zpochybňoval počty obětí zneužívání v české katolické církvi.

Natáčení Seznam Zpráv, které začalo loni v červnu, se stalo součástí její terapie. Ona svými vzpomínkami, ale i její terapeutka Rita Kramerová, manžel či zástupci katolického řeholního řádu salesiánů podávají svědectví o tom, jak snadno a proč sexuální zneužívání začíná, proč může trvat několik let, jaké následky u obětí vyvolává i proč někteří „pozorovatelé“ nechápou, v čem je problém.

V podcastové sérii postupně vystoupí i několik duchovních katolické církve, kteří problém s knězem Pavlem Krejčím z podnětu Jiřiny Kočí řešili.

„Když jsem mu to řekl, tak to nepopíral,“ říká například Petr Vaculík, který byl před dvěma lety představeným řeholního řádu salesiánů a který musel Krejčího případ vyřešit. Kněze mimo jiné odvolal z jeho farnosti v Moravských Budějovicích a případ, jak velí církevní nařízení, poslal k definitivnímu vyřešení do Vatikánu.

„Nehodlám nic natáčet a vyjadřovat se,“ odepsal mailem na dotaz Seznam Zpráv Pavel Krejčí.

Jakou roli hrála v případě Jiřiny Kočí katolická výchova? Jak si kněz získal její důvěru? Co sex s ním znamenal pro ni a jak se choval on? Proč zneužívání trvalo několik let a nikomu se nesvěřila? Poslechněte si první díl série Ve stínu celibátu v přehrávači v úvodu článku.

Ve stínu celibátu

Podcastová série Seznam Zpráv. Příběh Jiřiny Kočí, oběti sexuálního zneužívání knězem, která veřejně popisuje příčiny, průběh i doživotní následky traumatu, které zažívala před 25 lety.

Poslouchejte na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Vytvořili: Jiří Kubík, Braňo Pažitka. Své postřehy, podněty a tipy k podcastové tvorbě Seznam Zpráv nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Máte vlastní zkušenost se sexuálním zneužíváním v církevním prostředí nebo víte o někom takovém? Můžete se obrátit na spolek Někdo ti uvěří.

Reklama

Doporučované