Hlavní obsah

Dvacet tisíc lidí musí k urnám znovu. Soud ve Strakonicích zneplatnil volby

Termín nových voleb určí Ministerstvo vnitra.

Reklama

Soud rozhodl, že došlo k porušení zásad předvolební kampaně.

Článek

Krajský soud v Českých Budějovicích v úterý zneplatnil volby ve Strakonicích. Vyhověl tak žalobě Karla Janského, který ve městě vedl kandidátku uskupení Změna pro Strakonice. Janský ve stížnosti poukazoval na nerovné podmínky, které měli ostatní kandidáti v porovnání s vládnoucím uskupením Strakonická veřejnost.

„Důvodů bylo několik. Jednalo se třeba o situace, kdy ve městě platil zákaz výlepu na městských plochách, a nakonec všechny tyto výlepové plochy používala k propagaci právě Strakonická veřejnost. Zadruhé – v městském zpravodaji vycházely účelové články, u kterých nebylo jisté, zda vycházejí za Strakonickou veřejnost, nebo za město,“ zdůvodnil Janský pro Seznam Zprávy, proč se obrátil na soud.

„Město například zveřejnilo článek, že postavilo parkoviště za 20 milionů, a na parkovišti visela cedule, kde se propagovala starostova Strakonická veřejnost,“ doplnil.

Soud dal Janského stížnosti za pravdu a došel k závěru, že Strakonická veřejnost starosty Břetislava Hrdličky porušila zásady předvolební kampaně. Do nových voleb tak Hrdlička a jeho uskupení povedou město jen s omezenými pravomocemi.

„Nemůžu tomu stále věřit. V ničem jsme nepochybili a nic špatného jsme neudělali. Podle nás měl každý rovnou šanci,“ řekl po vynesení rozsudku Hrdlička pro ČTK.

Dodal, že rozhodnutí soudu částečně omezí chod města. Rada může schvalovat zakázky do objemu 200 tisíc korun, veškeré zásadní věci spadají do kompetence zastupitelstva. „V důsledku toho jsme paralyzováni. Můžeme teď ve Strakonicích maximálně rozhodovat o pronájmech městských bytů a podobně,“ uvedl. Dodal, že město bude muset příští rok začít hospodařit s rozpočtovým provizoriem.

Podle usnesení soudu byly volby ve Strakonicích v rozporu se základními právy garantovanými Listinou základních práv a svobod a Ústavou České republiky. Byla totiž potlačena svobodná soutěž politických subjektů. Strakonická veřejnost v říjnových volbách získala 51,1 procenta hlasů a v 21členném zastupitelstvu jí výsledek zajišťoval 16 mandátů.

Janského překvapilo, že soud začal během líčení rozplétat daleko víc souvislostí, než sám ve stížnosti uváděl. „U soudu například vyšlo najevo, že Strakonickou veřejnost volili i členové konkurenční KSČM. Dokonce tam soudci jedna zástupkyně této strany velmi emotivně říkala, ať jim pana starostu nebere, protože je hodný a vždy se s nimi venku zastaví,“ pokračoval. Podle něj si radnice občany kupovala za peníze od státu.

„Dnes ve Strakonicích máte kulturu zdarma, dostáváte příspěvky dětem na sportovní akce, od ledna radnice plánovala i odpady zdarma. To by město stálo dalších 58 milionů navíc. Ve Strakonicích se nastavila strategie bezmyšlenkovitého rozdávání lidem a prakticky se tu zastavily všechny investiční akce. Za poslední čtyřleté volební období se tu dostavělo jen to, co připravilo minulé vedení,“ uzavřel.

Nové volby tak vnímá jako šanci pro občany. „Mým cílem teď je, aby se do zastupitelstva dostalo co nejvíce subjektů a mohli jsme postavit duhovou koalici,“ dodal.

Termín nových voleb určí Ministerstvo vnitra.

Reklama

Související témata:

Doporučované