Hlavní obsah

Dvě děti v péči lékařů, dva tragické osudy. Proč se to stalo, už sepsali znalci

Dva případy, dva tragické osudy. V obou figuruje podezření na zanedbání péče.

Reklama

Nešťastná řada událostí, nebo důsledek dlouhotrvajících problémů, které jen vypluly na povrch? Tragická pochybení v Pardubické nemocnici vyvolávají stále více otázek, než kolik přichází odpovědí.

Článek

Přes milion ošetřených pacientů ročně a přes 30 tisíc operací. Na společnost Nemocnice Pardubického kraje se však v tomto roce snesla kritika a obvinění kvůli dvěma zákrokům, po nichž pacienti obvykle domů odcházejí bez problémů.

Oba se staly v jediné z pěti nemocnic, které pod zmíněnou akciovou společnost spadají.

Naposledy vyvolal rozruch případ malé Leontýny, která se v nemocnici v Pardubicích narodila v červnu. Předčasně narozené miminko přišlo na svět zdravé, od matky se však nakazilo streptokokem. Běžně se v takových chvílích podá patřičná léčba a dítě i matka po několika dnech v pořádku odcházejí domů. To se ale v tomto případě nestalo. Proč? Na to se kromě rodiny, právníků, vedení nemocnice a policie ptá i ministerstvo zdravotnictví, které si nechalo vyhotovit odborné posudky.

Zanedbání péče?

Experti, kteří měli k dispozici veškerou zdravotnickou dokumentaci, zkoumali i to, do jaké míry mohl situaci ovlivnit dlouhý převoz rodičky – ta totiž původně jela do rychnovské nemocnice, tam ale byla odmítnuta, protože podle svého vyjádření není přizpůsobena pro předčasné porody.

Po neúspěšném pokusu převézt ženu do nemocnice v Hradci Králové pak nakonec matka porodila v Pardubicích. A právě tam podle právníka rodiny Maria Švehelky pochybili, když včas neudělali vyšetření dítěte a nepodali léčbu. Miminko se během pár hodin propadlo k sepsi a šoku a pravděpodobně ponese trvalé následky.

Kdo má zodpovědnost za smutný případ, by přitom už brzy mohlo být jasnější.

Ministerstvo zdravotnictví pro Seznam Zprávy potvrdilo, že už má posudek odborníků na stole. „Závěr už máme, ale čekáme na druhý, oponentský posudek, protože jeho autor odjel do zahraničí,” uvedl náměstek ministra Roman Prymula s tím, že by oponentní zpráva měla být k dispozici „každým dnem“.

Konkrétní závěry by pak měl resort zveřejnit začátkem ledna.

„Zatím je stále podána žaloba a nemocnice už uznala, že pochybila. To je také obsahem výtek, které byly adresovány dvěma lékařům, kteří měli holčičku v péči,” řekl k věci advokát rodičů postižené holčičky Mario Švehelka.

Sám zatím výsledky ministerské kontroly nezná, pochybuje ale, že by se mohlo něco změnit na uznání, že lékaři opožděně začali stanovovat diagnózu a pozdě zahájili léčbu novorozeného miminka.

Lékaři podle něj šli proti doporučeným postupům České neonatologické společnosti. „Očekávám, že budou zpochybňovat nutnost a význam včasného podání antibiotik. Že zpochybní význam prohřešků,” dodal.

Samotní rodiče se stále snaží se situací vyrovnat a čekají na další postup vyšetřování. Od nemocnice zatím odškodné nedostali, žádají přes 20 milionů korun.

Nový ombudsman

Kauza nicméně už několik dopadů má. Jen několik dní po zveřejnění ve funkci skončila ředitelka Pardubické nemocnice Štěpánka Fraňková, v půlce října ji odvolalo představenstvo. Hejtman kraje Martin Netolický (ČSSD) to tehdy okomentoval tak, že si situace už žádala nějaký jednoznačný krok, který by pomohl zařízení vrátit důvěru veřejnosti.

Sama nemocnice postup lékařů prověřila a shledala „možný nesoulad mezi doporučeným a realizovaným léčebným postupem ze strany plně kvalifikovaných lékařů”.

Lékaře zatím potrestala výtkami. Kromě toho vedení nemocnice sestavilo i seznam 14 opatření, který předala krajským radním. Zaměřit se chce třeba na lepší hlášení nežádoucích událostí na pracovišti nebo revizi a sjednocení norem péče. Kromě toho plánuje zřídit funkci nemocničního ombudsmana, na kterého se v případě potíží s péčí budou moci pacienti obracet.

Proti rozumu

Mohou ale takové kroky napravit pochroumané renomé Pardubické nemocnice?

Veřejností totiž už před kauzou novorozence otřásl případ, kdy byla zanedbána péče malého chlapce po rutinním zákroku.

I tady jsou fatální následky, které nese malý Adam. V nemocnici podstoupil operaci mandlí, a zatímco měl být pod pooperačním dozorem, začal prudce krvácet. Zdravotní sestry ani lékařka mu však nedokázaly včas pomoci a chlapec upadl do bdělého kómatu. Jeho mozek je nenávratně poškozen.

Znalci konstatovali, že byl postup sester i lékařky „nejen proti současné zavedené lékařské vědě, ale i proti zdravému rozumu“.

„Bylo zjištěno, že v době hospitalizace poškozeného chlapce neměla nemocnice definované odborné a organizační postupy v podobě zpracovaných standardů, které by stanovovaly doporučený lékařský a ošetřovatelský postup, tedy jak se má chovat zdravotnický personál zejména při pooperační péči u dětského pacienta,“ dodala už dříve policejní mluvčí Ivana Ježková.

Policie proto na podzim obvinila nejen Pardubickou nemocnici, ale i lékařku a zdravotní sestry ze spáchání těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Vyšetřuje postup lékařů a zjišťuje, jak se vážnému poškození pacientova zdraví dalo zabránit.

Některé z odpovědí už nastínil dokument České Televize ze série Infiltrace. Právě ten na případ znovu upozornil a přinesl i děsivé záběry bezpečnostních kamer, které minuty před Adamovým kómatem zachycují.

Rodina se domáhá odškodnění a nedávno jako zálohu přijala šest milionů korun. Celkovou výši odškodnění nemocnice původně vyčíslila na 15,5 milionu, dohoda zahrnuje i neomezené čerpání nákladů na péči o chlapce.

Reklama

Doporučované