Hlavní obsah

Dvě exploze v hotelu. Video ukazuje, jak islamisté zabili až 18 lidí v Mogadišu

Radikálové zabili nejméně 18 lidí v somálském hotelu.

 

Reklama

Ozbrojenci zaútočili na hotel Dayah, který se nachází nedaleko somálského parlamentu.

Článek

Ozbrojenci islámského radikálního hnutí Šabáb zaútočili ve středu na hotel v centru somálské metropole. Údaje o počtu mrtvých se zatím liší. Podle agentury AFP zemřelo nejméně sedm lidí, jiné zdroje hovoří o 13 obětech. Agentura DPA s odvoláním na místní policii uvedla, že zemřelo nejméně 18 lidí a dalších 35 osob bylo zraněno.

„Nejméně 13 lidí, včetně policistů a civilistů, zemřelo při dvou explozích u hotelu. Desítka dalších byla zraněna," řekl agentuře Reuters policejní důstojník Mohamed Ahmed. Dodal, že počet obětí může být ještě vyšší.

Ozbrojenci zaútočili v somálské metropoli Mogadišo.

Ozbrojenci zaútočili krátce před sedmou ráno SEČ na hotel Dayah, který se nachází v centru města nedaleko somálského parlamentu. Nejprve najeli vozem s výbušninami do vchodu hotelu, poté skupinka ozbrojenců vtrhla do budovy.

Podle policejního důstojníka, jehož citovala agentura Reuters, byly v době útoku v hotelu desítky lidí, včetně zákonodárců nového parlamentu. Ten měl podle dřívějších informací v těchto dnech volit prezidenta. Prezidentské volby v zemi ale byly již několikrát odloženy.

Hnutí Šabáb neútočilo v Somálsku poprvé

Hnutí Šabáb, které je napojeno na teroristickou síť Al-Káida, v posledních letech v Somálsku provedlo řadu podobných útoků. Jeho členové usilují o svržení prozápadní vlády a chtějí v zemi zavést islámské právo šaría. Situace, jež ve středu v Somálsku nastala, tak není zcela neobvyklá. Tento týden si výbuch bomby u vojenského stanoviště poblíž metropole Mogadišo vyžádal životy nejméně čtyř somálských vojáků. Začátkem měsíce zemřeli po explozi auta nedaleko mezinárodního letiště v Mogadišu tři lidé.

Na dva hotely v centru města zaútočili ozbrojenci z hnutí Šabáb také loni v červnu. Při prvním útoku na hotel Ambassador 1. června zemřelo 19 lidí, včetně tří teroristů. Při druhém, 25. června, v hotelu Naso-Hablod zahynulo nejméně 15 lidí, mezi nimi také ozbrojenci. I při obou červnových útocích nejprve sebevražedný atentátník narazil autem s výbušninami do hlavního vchodu hotelu a poté skupinka ozbrojenců začala uvnitř střílet a brát rukojmí.

Reklama

Doporučované