Hlavní obsah

Dvě jsou víc než jedna. Přidejte další roušku, radí experti

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Odborníci přes zdraví navrhují použití dvou roušek místo jedné jako účinnější ochranu před koronavirem a jeho novými mutacemi. Přehlídku „dvojroušek“ už bylo možné vidět i na inauguraci Joea Bidena.

Článek

„Dává smysl, že když máte jedno zakrytí obličeje a přidáte k němu druhé, bude to nejspíš efektivnější. To je důvod, proč můžete vidět lidi s dvojitou rouškou nebo s podobnou verzí s respirátorem N95,“ uvedl v rozhovoru pro CNN Anthony Fauci, přední americký imunolog a poradce nového šéfa Bílého domu.

Dvojího zakrytí dýchacích cest si lidé v USA mohli všimnout již dříve, sám Joe Biden i nová viceprezidentka Kamala Harrisová se s ním objevili již před Vánocemi minulého roku, stejně jako někteří senátoři. V inaugurační den se s ním pak ukázal například kandidát na ministra dopravy Pete Buttigieg s manželem nebo Amanda Gormanová, která během ceremoniálu přednášela svou báseň.

Výzva k užívání dvou roušek přišla ve Spojených státech poté, co úřady zaznamenaly na tamním území výskyt nových mutací koronaviru. Experti přes zdraví tak navrhují buď jednoduché přidání druhé látkové roušky, nebo v lepším případě nasazení látkové ústenky až na chirurgickou. Někteří pak vyzývají také k nákupu kvalitních respirátorů.

Vrstvit, vrstvit, vrstvit

Již dřívější výzkumy ukázaly, že jednovrstvá rouška není zcela efektivní v případě blokace aerosolů, stejně tak i podomácku vyrobené textilní vícevrstvé roušky, u kterých se účinnost pohybuje v rozmezí 50 až 60 %. Podle studie z roku 2020 je účinnost chirurgických roušek u ochrany nositele 50 % a v ochraně ostatních až 70 %.

Více než 91% účinnosti v odstraňování nechtěných částic pak lze dosáhnout, když si člověk na chirurgickou masku nasadí ještě i textilní verzi, uvedl v rozhovoru s americkou CNN Joseph Allen, docent z Harvardské univerzity. V polovině prosince minulého roku podobné řešení navrhli také jiní odborníci.

Za nejlepší variantu je ovšem považováno pořízení některého z odpovídajících respirátorů jako N95, FFP1 nebo FFP2 a dalších. Jak ovšem informuje list Washington Post o varováních ze strany ředitelky amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenskyové, respirátory se po nějaké chvíli stávají nepříjemnou záležitostí.

„Bojím se, že pokud bychom navrhli, nebo požadovali, aby lidé respirátory nosili, nebudou je nosit pořád,“ pronesla ve středu Walenskyová o svých dalších obavách v případě rozšíření respirátorů k široké veřejnosti, nejen ke zdravotníkům. „Pokud je člověk nosí správně, je velmi těžké v nich dýchat. Je těžké s nimi na obličeji vydržet delší dobu.“

K nošení respirátorů už v pondělí Američany vyzval i bývalý ředitel CDC Tom Frieden, a to prostřednictvím příspěvku na sociální síti Twitter. „Zvažte upgrade z látkových roušek na chirurgické, nebo z chirurgické ústenky na respirátor N95, KN95 či jiný ekvivalent, pokud je k dispozici. Lepší masky mohou pomoci snížit riziko přenosu nakažlivějších kmenů.“

Na sociálních sítích už se objevilo mnoho příspěvků, ve kterých lidé sdílejí své „modely dvojroušek“ a nabádají ostatní, aby se k novému „trendu“ a k boji proti šíření nákazy připojili.

Reklama

Doporučované