Hlavní obsah

Dvě klíčové katalánské strany volající po nezávislosti regionu upustily od její jednostranné deklarace

Jednání s EU i Madridem je nakloněn pravděpodobný vítěz katalánských voleb strana ERCVideo: AP

 

Reklama

Přestože dvě katalánské strany se separatistickými tendencemi volají po jednání s centrální španělskou vládou a Evropskou unií, nic nenasvědčuje tomu, že by v dohledné době byly jejich požadavky vyslyšeny.

Článek

Dvě hlavní separatistické strany v Katalánsku se dohodly, že se vzdají snah o jednostranné vyhlášení nezávislosti. V jejich předvolebním dokumentu, z něhož citují španělská i katalánská média, se uvádí, že se budou snažit samostatné Katalánské republiky dosáhnout jednáním s Madridem a EU. Třetí separatistická strana v Katalánsku to ale dnes odmítla s tím, že dohoda s Madridem není možná a že by to znamenalo krok zpět.

„Dali bychom tím najevo, že jsme podlehli jejich výhrůžkám. Nevzdáme se toho, čím jsme,“ uvedla dnes mluvčí vedení radikální strany Kandidátka lidové jednoty (CUP) Núria Gibertová. Výhrůžkami mínila kroky španělské vlády, která koncem října převzala dočasně přímou správu Katalánska, sesadila regionální vládu a rozpustila tamní parlament. Vedení této autonomní oblasti španělská prokuratura obvinila ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost a osm exministrů soudkyně poslala do vazby bez možnosti kauce.

„Je velmi důležité pokračovat v obraně toho, co považujeme za správné,“ uvedla také Gibertová. Nicméně dodala, že i přes nesouhlas s jedním bodem dohody dvou separatistických stran podporuje spolupráci s nimi.

Madrid i EU jednání odmítají

Strana Republikánská levice Katalánska (ERC), která podle průzkumů veřejného mínění zřejmě 21. prosince vyhraje regionální volby v Katalánsku, ale bez absolutní většiny v parlamentu, se v úterý dohodla s kandidátkou expremiéra Carlese Puigdemonta nazvanou Společně pro Katalánsko na několika bodech. Jedním z nich je, že se budou snažit o bilaterální jednání s Madridem a EU s cílem umožnit vytvoření nezávislé Katalánské republiky.

Madrid i Evropská unie ale trvají na jednotě Španělska a odmítají s katalánskými separatisty jednat. Nezávislost jakékoli autonomní oblasti podle nich odporuje španělské ústavě.

Puigdemont se stále považuje za premiéra

Ve středu proběhla španělským tiskem zpráva, že sesazený katalánský premiér Puigdemont nebude žádat o plat, který by mohl pobírat několik let jako bývalý premiér katalánské vlády. Důvodem je to, že se stále považuje za legitimního předsedu vlády této autonomní oblasti Španělska. Kdyby o penzi požádal, uznal by tím své sesazení španělskou vládou i omezení autonomie Katalánska.

Puigdemont, kterého spolu s celou vládou sesadil Madrid koncem října kvůli snahám o nezávislost, dostal v úterý desetidenní lhůtu od španělského ministra financí Cristóbala Montora. Má se v ní vyjádřit, zda bude žádat o výplatu 112 000 eur (asi 2,9 milionu korun) ročně po dobu čtyř let.

Katalánsko vs. Československo. Probíhá odluka stejně?

Reklama

Doporučované