Hlavní obsah

Dvě krabičky cigaret denně, nebo procházka po městě. Výsledek pro vaše plíce je stejný

Úřady budou na Dillí rozprašovat vodu, aby se rozptýlil smogVideo: AP

 

Reklama

Indické úřady se pokusí zmírnit smogovou krizi v metropoli Dillí tím, že budou na město rozprašovat vodu. Dillí po většinu týdne halil smogový oblak a o víkendu se má podle meteorologů situace dále zhoršit, napsala agentura Reuters.

Článek

Indická metropole vyhlásila kvůli dlouhodobě znečištěnému ovzduší pohotovost. Jsou uzavřeny školy, platí zákaz vjezdu nákladních automobilů a stavebních prací.

Hodnoty znečištění vzduchu v Dillí se dostaly na úroveň, jejíž vliv na zdraví lidí je stejná jako dopady cigaret u kuřáků, kteří vykouří dvě krabičky denně.

Umělý déšť

Dopravní úřad také omezuje vjezdy osobních automobilů podle čísel značek tak, že jeden den na silnice smějí vozy se sudými značkami a druhý den vozidla s lichými značkami. Toto opatření již delší dobu praktikuje také Čína.

Úřady v Dillí rovněž zvažují umělé vyvolávání srážek. Číňané k tomu používají „bombardování mraků” chemikáliemi, a to pomocí letadel, raket nebo dělostřeleckých granátů.

Hlavními příčinami smogu v Dillí jsou emise z automobilů, prach ze staveb a pálení zbytků zemědělských plodin. Tyto podmínky nastávají každoročně, avšak letos situaci podle meteorologů zhoršilo bezvětří.

„Rozprašování vody je jediný způsob, jak snížit nebezpečnou úroveň znečištění,” uvedlo ministerstvo životního prostředí. Podle ministerstva má být voda rozstřikována na město z výšky 100 metrů. Jak velká část městské aglomerace, kde žije 22 milionů lidí, bude pokryta, není známo.

WHO: Nejvíc znečištěné město

Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 2014 označila Dillí za nejznečištěnější město světa. Hodnoty koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic, které snadno pronikají do plic, měří také americké velvyslanectví: v pátek ráno zaznamenalo 523 mikrogramů na metr krychlový. WHO udává jako denní bezpečnou průměrnou hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 25 mikrogramů na metr krychlový.

Reklama

Doporučované