Hlavní obsah

Dvě letní školy v Brně přiblíží zájemkyním informační technologie

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Brně se v srpnu uskuteční dvě letní školy pro dívky zaměřené na informační technologie. Cílem je motivovat dívky k práci v oboru či dalšímu studiu informatiky a ukázat jim, že svět počítačů není jen doménou mužů.

Článek

Zájem o obě školy je letos vyšší než loni, vyplývá z vyjádření organizátorek.

Letní školu (F)IT pro holky pořádá Fakulta informačních technologií Vysokého učení technického v Brně od 24. srpna. Přihlásit se mohou i naprosté začátečnice. Týdenní kurz pro studentky základních a středních škol jim má ukázat zajímavé oblasti IT, kde by se potenciálně mohly uplatnit.

„Je důležité, aby mladé dívky viděly, že informační technologie nejsou jen doménou můžu a není to jen o programování,“ řekla organizátorka školy Šárka Květoňová. Dodala, že zájem o školu je letos větší než loni, registrace je ale dosud možná.

Zájemkyně se na letošním 14. ročníku můžou těšit například na exkurzi v mobilní digitální dílně FabLab nebo přednášky odborníků z praxe. Například společnost IBM se ve svém přednáškovém bloku zaměří na cloudové technologie. „Kvůli covidu-19 jsme byli nuceni připravit různé varianty programu pro případ nemožnosti realizace vybraných bloků na straně přednášejících,“ uvedla Květoňová.

Další Letní školu IT pořádá organizace Czechitas. I tam může koronavirová situace ovlivnit některé plánované exkurze. „Děláme ale všechno pro to, aby účastnice případné změny nezaznamenaly a program byl zajímavý i v pozměněné podobě,“ sdělila ČTK organizátorka školy Tereza Nedjalková. Škola je určena zejména pro středoškolačky. „Snažíme se jim různé oblasti přiblížit, tak aby si v nich každá našla to, co je pro ni zajímavé, užitečné a motivujeme je k pokračování na této cestě,“ řekla Nedjalková. Nejtěžší je podle Nedjalkové překonat počáteční obavy.

Na letošní šestý ročník se další zájemkyně už nezaregistrují. „Ve srovnání s loňskem byl zájem o třetinu přijatých přihlášek vyšší. Ač neradi, museli jsme i odmítat a registraci jsme pár dní nazpět uzavřeli,“ uvedla Nedjalková. Brněnská pobočka organizace Czechitas ale celoročně nabízí i další workshopy a kurzy, všechny zaměřené především na ženy.

Reklama

Související témata:

Doporučované