Hlavní obsah

Dvě lodě v jednom. Bezos si za miliardy pořizuje obří jachtu s heliportem

Foto: Oceancoyacht.com

Druhá největší jachta světa Black Pearl od společnosti, která staví jachtu pro Bezose.

Reklama

Nejbohatší muž světa a šéf Amazonu Jeff Bezos si nechal postavit superjachtu v přepočtu za 10,5 miliardy korun. Její součástí bude také menší jachta a heliport. Dokončena by měla být v červnu.

Článek

Jeff Bezos si objednal superjachtu. Zakladatel Amazonu a nejbohatší muž světa tím dává na odiv své bohatství.

Její cena se odhaduje na 500 milionů dolarů (10,5 miliardy korun). Pravděpodobně do ní ještě není započteno veškeré příslušenství, jako je menší podpůrná jachta, tudíž se částka může ještě nafouknout.

Jeho 127 metrů dlouhé plavidlo staví nizozemská společnost Oceanco. Pro představu je délka lodi téměř taková jako Cheopsova pyramida v Gíze, nebo skoro polovina délky Eiffelovy věže v Paříži.

Jachta má podle serveru BBC mimo jiné zahrnovat také heliport. Bezosova přítelkyně, televizní moderátorka Lauren Sanchezová, je totiž pilotkou vrtulníku.

Hlavní jachta však není schopná přistávací plochu vrtulníku udržet kvůli třem stožárům. Očekává se, že bude na menší podpůrné jachtě, která má prostor i pro auta, luxusní motorové čluny a pravděpodobně i pro ponorku.

Projekt s názvem Y721 má být podle agentury Bloomberg dokončen příští měsíc. Nevylučuje se, že si miliardář objednal jachtu už před několika lety. Výroba takových lodí na zakázku může totiž trvat až pět let.

Společnost Oceanco se ke stavbě plavidla nevyjádřila. Předtím ale postavila druhou největší jachtu světa Black Pearl, jejíž délka dosahuje 106,7 metru a má tři stožáry. Na největší jachtu světa, která měří 180 metrů, však ztrácí i ta Bezosova.

Na definici superjachty se odborníci neshodnou. Někteří tvrdí, že jde o plavidlo delší než 22,5 metru, jiní uznávají až 60 metrů. Další nazývají plavidla delší než 91 metrů gigajachtou. „Všechno je to trochu marketing,“ myslí si Bill Springer, který pro časopis Forbes píše o jachtařském průmyslu.

Každý rok je dokončeno pouze několik superjachet, jako je Bezosova. Na podobných projektech se však pracuje tajně a společnosti jsou často donuceny podepsat dohodu o mlčenlivosti. „Jde o velice soukromý majetek a jedním z důvodů, proč ho lidé kupují, je právě soukromí,“ říká Sam Trucker, který se zabývá výzkumem superjachet ve společnosti VesselsValue. Říká se, že podobné jachty vlastní i další z nejbohatších lidí světa, například spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates a šéf Facebooku Mark Zuckerberg.

Na stavbu jachty takových rozměrů, jakou si objednal Bezos, bylo podle odhadů potřeba 400 pracovníků a designérů. Až bude hotová, Bezos ji pravděpodobně bude muset obsadit šedesátičlennou posádkou. Podle Truckera tvoří roční provozní náklady plavidla přibližně 10 procent kupní ceny.

Nebyl to ale jen Bezos, kdo utratil vysokou částku za symbol vysokého postavení. Podle odborníků obchod s jachtami vzkvétá už roky a pandemická doba není výjimkou. V roce 2020 bylo prodáno více jachet než kdykoli předtím.

Během pandemie se jachty pro mnohé boháče staly útočištěm. Zájem o jejich nákup zaznamenali i výrobci. „Trh s nimi už nějakou dobu roste. V posledních letech jsou rekordní tržby a částky, které se do stavby lodí investují, obrovské,“ uvedl Trucker. Od roku 2021 si makléři slibují, že by mohl loňský rekord v prodejích překonat.

Reklama

Doporučované