Hlavní obsah

Dvě odstávky připravily Temelín o rekord

Kdy se rozhodne o energetické budoucnosti České republiky? Analýza Zuzany Kubátové.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Temelín loni vyrobil 15,6 TWh elektřiny, méně než v roce předtím.

Článek

Jaderná elektrárna Temelín loni vyrobila 15,66 TWh elektřiny. Je to o 0,8 TWh méně než v roce 2017. Nižší výrobu způsobily dvě plánované odstávky, které v součtu trvaly 121 dní. Je to i tak druhá nejvyšší roční výroba v Temelíně, zatím rekordní byla v roce 2017, v němž Temelín vyrobil 16,48 TWh elektřiny. ČTK to řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Jaderná elektrárna Dukovany loni vyrobila 14,25 TWh proudu, zhruba o pětinu více než v roce 2017. Loni tak dosáhla šesté nejlepší výroby v historii. V předchozích letech byla výroba nižší kvůli delším odstávkám spojeným s dokončováním investic, s kontrolami a testy. Od začátku uvedení do provozu v roce 1985 vyrobila Jaderná elektrárna Dukovany celkem 433 TWh elektřiny.

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín dodaly loni do přenosové sítě téměř 30 TWh elektřiny, o necelé 0,2 TWh více než v roce 2017. „Na nárůst měla rozhodující vliv výrazně vyšší meziroční výroba v Dukovanech, více elektřiny než roční plán dodal do přenosové sítě i Temelín,“ řekl mluvčí.

V letošním roce se očekává verdikt o energetické budoucnosti České republiky. Politici by měli rozhodnout, zda se postaví nové jaderné bloky v Dukovanech, nebo zda se prodlouží životnost stávající elektrárny, která má dosloužit v roce 2035.

Reklama

Související témata:

Doporučované