Hlavní obsah

Dvě skupiny hygieniků na okres. Na masivní kontroly opatření nejsou lidé

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Tento týden chtějí hygienici vyrazit ve větší míře do terénu a kontrolovat dodržování opatření. Jenže krajské hygieny na to mají pár desítek lidí. Na každý okres tak připadne jen jedna nebo dvě kontrolní skupiny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Místo vyhlášení nových protiepidemických opatření chce vláda dohlédnout na dodržování těch stávajících. Ode dneška proto musejí i hostinští kontrolovat bezinfekčnost zákazníků. Do terénu na kontroly vyrazí ve zvýšené míře hygienici.

„Kontrol je každý týden 1200 až 1500. Chodíme ve dvojicích, protože bohužel naši pracovníci jsou velmi nevybíravým, hrubým způsobem napadáni, ať už ze strany klientů zařízení nebo provozovatelů. Výkaz (o kontrolách) je uveřejňován každý týden i na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Výkazy o kontrolách skutečně Ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje na svém webu, z čísel vyplývá, že každý týden hygienici od poloviny července provedli průměrně 950 kontrol. Poslední týdenní data navíc ukazují, že jich ubylo. Hygienici ve všech krajích uskutečnili kolem 800 kontrol. To odpovídá průměrně osmi kontrolám denně v každém kraji.

Tohle číslo by se mělo tento týden navýšit, a to díky dvěma plošným celorepublikovým kontrolám, které jsou naplánované na 4. a 6. listopadu. Spolupracovat na nich budou hygienici také s Policií ČR.

„Máme na kontrolní činnost vyčleněno necelých zhruba tisíc pracovníků. Co se týká policie, nejsem schopná vám odpovědět. Za nás v každém okrese vyrazí jedna až dvě kontrolní skupiny sestávající jak z pracovníků hygienické stanice, tak pracovníků Policie ČR,“ dodala Svrčinová.

23 kontrolorů v Jihočeském kraji

Seznam Zprávy oslovily všechny krajské hygienické stanice s dotazem, kolik pracovníků mohou na speciální kontrolní akci tento týden poslat. Většina z nich ale nechtěla přesný počet uvádět.

„Na mimořádné kontrolní akce ve dnech 4. a 6. listopadu máme pochopitelně vyčleněny dostatečné kapacity, plus počítáme se součinností Policie ČR. Z taktických důvodů ovšem přesné číslo sdělovat nebudeme,“ uvedla tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová.

Představu o plánovaných mimořádných kontrolách si lze udělat na příkladu Jihočeského kraje. Tamní krajská hygienická stanice vyčlení na kontrolu restaurací 10 až 12 osob a na dohled nad sportovními nebo kulturními akcemi 11 lidí.

„Na chystané mimořádné kontroly dodržování ‚covidových‘ opatření v Jihočeském kraji je možno vzhledem k provádění ostatní běžné pracovní činnosti odborů včetně trasování pozitivních osob vyčlenit maximálně 23 osob,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Marie Nosková.

Policie je připravená hygienikům pomoct. Kontroly ale spadají do kompetence krajských hygienických stanic. Policisté dohlíží na dodržování platných protiepidemických opatření jen v rámci běžného výkonu služby.

„Pokud nás hygienici požádají o součinnost, tak ji policisté poskytnou. Žádné speciální akce jihočeská policie samostatně nechystá. Standardně jako v minulém období reagujeme na přijatá oznámení,“ říká tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje Štěpánka Schwarzová.

Jihočeský kraj se dělí do sedmi okresů. Vzhledem k počtu pracovníků, které mohou hygienici na kontroly vyčlenit, tak platí slova hlavní hygieničky Svrčinové – dá se očekávat, že v každém z nich se bude příští týden pohybovat jedna nebo dvě skupiny hygieniků.

Práce s trasováním

Nepůjde tak o žádné masivní kontroly, jako se s nimi mohou setkat třeba motoristé při koordinovaných policejních manévrech zaměřených na kontrolu alkoholu v krvi nebo měření rychlosti. Budou spíše namátkové. Už kvůli tomu, že pracovníků hygienických stanic je málo a práce kolem epidemie koronaviru s rostoucími čísly nakažených opět přibývá.

„Vše záleží na rozsahu kontrol a také na epidemické situaci, bude-li třeba trasovat, bude mít přednost trasování. Většina zaměstnanců se mu již teď věnuje. Celkem má Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje 134 zaměstnanců včetně obslužných činností,“ říká k plošným kontrolám její ředitel Michal Bartoš.

V Praze pak hygienická stanice počítá s tím, že kontrolní skupinu bude tvořit vždy hygienik a policista.

„Vzhledem k tomu, že budeme kontroly provádět společně s Policií ČR, tak není potřeba, aby se jich naši zaměstnanci účastnili ve větších počtech,“ dodává ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

Novelou zákona, která by dala policistům a strážníkům právo kontrolovat dodržování restrikcí a jejich následné pokutování přímo na místě, se totiž teprve zabývá vláda. Policisté tedy vždy pouze doprovází hygieniky. V Praze například opakovaně kontrolují dodržování karantén na ubytovnách, kde bydlí zahraniční pracovníci.

„V současné chvíli provádí cizinecká policie s hygieniky stále kontroly na ubytovnách. V rámci hlavního města Prahy se na ubytovnách kontrolují především cizinci, kteří mají nařízenou karanténu,“ popisuje dlouhodobou asistenci hygienické stanici mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Reklama

Doporučované