Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů se bojí šíření koronaviru, ukázal průzkum

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Šíření nového koronaviru v Česku se obává celkem 63 % pracující populace, vyplývá z bleskového průzkumu agentury Median mezi zaměstnanci.

Článek

Vůbec žádný strach z toho, že by se koronavirus v Česku rozšířil, nemá jen 7 procent oslovených lidí. Více se šíření viru obávají ženy (67 %) a starší lidé (75 %).

Průzkum agentura prováděla online v období 28. až 31. ledna. Zúčastnilo se ho 617 zaměstnanců.

Z průzkumu také vyplynulo, že téměř neexistuje Čech, který by o koronaviru neslyšel – v médiích ho zaznamenalo 99 % oslovených. „Denně si aktivně zjišťuje aktuální informace 43 % osob, pouze obecné informace má 50 % osob,“ píše se v průzkumu.

Většina lidí (64 %) považuje za dostatečná opatření, která byla kvůli koronaviru zavedena na Letišti Václava Havla. 11 procent lidí by je zpřísnilo, protože je má za určitě nedostačující.

Téměř 90 % také hodnotí jako adekvátní fakt, že se kvůli nákaze sešla Bezpečnostní rada státu.

Kvůli rychle se šířícímu viru vyhlásila Světová zdravotnická organizace stav globální zdravotní nouze. Podle údajů čínské národní zdravotnické komise (NHC) na nový virus v Číně zahynulo do čtvrtka 213 osob a přes 9700 osob se nakazilo.

V Česku se objevilo několik podezření na nákazu novým virem, testy pacientů ale zatím vyšly negativně. První nakažené ale hlásí už několik evropských států.

Reklama

Doporučované