Hlavní obsah

Dvě třetiny nemocnic tají, co dělají s miliony od dodavatelů léků. Pojišťovna jim stopla přítok peněz

Většina nemocnic nechce říct, jaké slevy dostávají při koupi léků.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Pojišťovny proplácejí nemocnicím plnou cenu léků. Od dodavatelů léčiv přitom některá zdravotnická zařízení dostávají často výrazné slevy. „Ušetřené“ peníze si nechávají pro sebe.

Článek

Většina tuzemských nemocnic na otázku, jaké slevy dostávají od dodavatelů léků a zdravotnického materiálu, mlčí.

Ukázalo se to poté, co se právě na výši slev začala ptát největší zdravotní pojišťovna VZP. Chtěla prověřit, zda ji zdravotnická zařízení neobcházejí.

Je totiž běžné, že si nemocnice nechají od pojišťovny proplatit celou cenu léků nebo zdravotnického materiálu.

Slevu, kterou dodatečně dostanou od dodavatele, ve faktuře zamlčí. A peníze, které získají od pojišťovny navíc, si nechají pro sebe. Celkově jde v celém českém zdravotnictví o miliardy korun ročně a případ už začalo prošetřovat také Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Jenže pouze 41 nemocnic nechalo Všeobecné zdravotní pojišťovně nahlédnout do jejich hospodaření. Dalších 107 zdravotních zařízení odmítá říct, jaké slevy nemocnice za nákupy inkasují a co s miliony navíc dělají. A mají kvůli tomu problémy.

„U těch 107 zařízení v tuto chvíli stále řešíme vyúčtování za předchozí rok,“ řekl Seznamu mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Nemocnice čekají na miliony

Kvůli tomu tak některé nemocnice čekají na vyplacení desítek milionů korun. Pro příklad: Fakultní nemocnici Brno má VZP za loňský rok doplatit 90 milionů. Nemocnici v Jihlavě pak zhruba 30 milionů.

Podle jejího ředitele Lukáše Veleva pojišťovna nerespektuje zákon ani smlouvu. „Dostává tak nemocnici jednostranným rozhodnutím do druhotné platební neschopnosti a přímo tak ohrožuje poskytování zdravotních služeb v regionu,“ uvedl Velev.

Podle něj jde o zásadní spor: proč by slevy vyjednané vedením nemocnice měly patřit pojišťovně. „Zatím nevím, že bychom byli jejími zaměstnanci,“ doplnil ředitel Velev.

Pojišťovna: Ať jsou slevy vidět v registru

Nemocnice chce pojišťovna přimět k tomu, aby v registru zveřejňovaly smlouvy včetně výše slev. V současné době zdravotnická zařízení tyto slevy ve smlouvách začerňují. Tak, aby se k nim veřejnost nedostala.

K obcházení pojišťovny by mohlo docházet při nákupu jednotlivých zdravotnických položek. „Pokud je tam brána konkrétní provize, tak my si myslíme, že by to mělo být řádně vyúčtováno zdravotní pojišťovně,“ prohlásil mluvčí VZP Sršeň.

Naopak kvůli případům, kdy si nemocnice vyjedná množstevní slevy na větší objem léků nebo jiného zdravotnického materiálu, by se podle pojišťovny měl změnit zákon.

Reklama

Doporučované