Hlavní obsah

Dvě třetiny tady volily Babiše. „Zvedl nám penze, takže mu to opět dáme“

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Jiří Demeter: „Víte, kolik nám předchozí vlády přidaly na důchodu? Mně 40 a manželce 6 korun. A Babiš? Z 15 tisíc mi zvedl penzi na 19 tisíc. Budu ho volit znovu.“

Reklama

V Milhostově u Chebu dalo v roce 2017 skoro 66 procent volících hlas hnutí ANO. Začíná seriál Seznam Zpráv o obcích, kde měly strany v minulých parlamentních volbách nejvíc voličů.

Článek

Reportáž si můžete také pustit v audioverzi.

Příjezd do Milhostova je dechberoucí. Na kopečku se tyčí impozantní gotický kostel, pod ním tři smírčí kamenné kříže a naproti stojí zrekonstruovaný původní hrázděný statek, pozůstatek po odsunutých Němcích.

Zbytek obce ležící nedaleko Chebu už tak malebný není. Směsice moderních vilek, starších omšelých stavení a několika nízkých paneláků. Nechybí fotbalové hřiště a u něj hospoda. Na první pohled je jasné, že 330 místních obyvatel tu víc žije fotbalem a ping-pongem než politikou.

Ačkoli je krátce před volbami, v Milhostově není k vidění jediný plakát s politickým lídrem, na plotech nevisí jediné agitační heslo a nikdo nezve místní obyvatele na předvolební mítinky.

„Stranám nestojíme ani za ty příšerný plakáty, natož aby sem někdo z politiků přijel osobně. Úplně nás vymazali,“ krčí rameny místostarosta Milhostova František Dojčár.

Okukuje dělníky opravující most přes Plesenský potok protékající obcí a vysvětluje, proč je v jeho obci předvolební agitace zbytečná. „Když už tu šel někdo volit, což je spíš zázrak, vždycky to dopadlo jednoznačně,“ popisuje místostarosta.

Tím „jednoznačně“ mohl až do minulých voleb v roce 2017 myslet levici. Od devadesátých let tu plus mínus 70 procent voličů dalo hlas sociálním demokratům nebo komunistům.

Před čtyřmi lety se to však změnilo. Milhostov se stal živoucím obrazem, jak hnutí ANO dokázalo stranám levice voliče „vyluxovat“. Andrej Babiš ve vsi u Chebu posbíral rekordních 66 procent hlasů. Oproti volbám 2013 získal navíc celých 45 voličů.

Babišův „vysavač“ v Milhostově

Stranavolby 2013volby 2017rozdíl
ANO9 hlasů (12,67 %)54 hlasů (65,85 %)+45 hlasů (+53,18 %)
ČSSD28  (39,43)8 (9,75)-20 (-29,68)
KSČM19 (26,76)4 (4,67)-15 (-22,09)
SPD (Úsvit)4 (5,63)5 (6,04)+1 (0,41)
ODS2 (2,81)2 (2,43)0 (-0,38)
KDU-ČSL3 (4,22)0- 3 (- 4,22)
TOP 091 (1,4)0- 1 (- 1,4)
Piráti2 (2,81)3 (3,65)+ 1 (0,84)

Poznámka: Celkově hnutí ANO ve volbách 2017 získalo 1 500 113 hlasů (29,64 %).

Proč se preference milhostovských voličů levice tak masivně přesunuly ke hnutí miliardáře, vysvětluje bez obalu jeden z místních penzistů.

Devětašedesátiletý Jiří Demeter vypíná elektrickou sekačku a k tomu, proč vyměnil sociální demokraty za hnutí ANO, podá konkrétní příklad.

„Víte, kolik nám předchozí vlády přidaly na důchodu? Mně 40 korun a manželce 6 korun. A víte, kolik Babiš? Z 15 tisíc mi zvedl penzi na 19 tisíc. Tak se mi nedivte, že ho budu volit znovu.“

Námitky ohledně premiérova střetu zájmů, vysokého zadlužení státu nebo nezvládnuté covidové pandemie pracující důchodce neřeší.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Milhostovské smírčí kříže.

„Myslí na chudý lidi,“ říká muž, který si k penzi dále přivydělává svářením kolejí. „A to je pro mě nejdůležitější,“ dodá.

Také sedmašedesátiletá Natálie před čtyřmi lety volila hnutí ANO, letos si navzdory stoupající penzi už tak jistá není.

„Během covidu jsem si na Babiše a celou jeho vládu poupravila názor. Štval mě, jak nedokázal nic pořádně vysvětlit a furt měnil ta vládní opatření,“ říká seniorka. Ve volbách dá možná hlas Tomiu Okamurovi, nebo někomu jinému. Ještě neví.

Sedmatřicetiletá Veronika, která právě Natálii doprovází, se trochu při slovech své sousedky ošívá. „Já mám jasno. Piráty. I když tu v Milhostově budu asi jediná.“

+7

Z místních obyvatel je mnohem početnější skupina, která k volbám vůbec nepřijde. Právo volit využila v minulých volbách do sněmovny zhruba třetina zdejších voličů, krajských sotva pětina a vůbec nejméně místních přišlo k posledním Evropským volbám - necelých devět procent.

„Nezajímá mě to,“ odsekne postarší paní na návsi na otázku, proč nechodí volit.

„Je to zbytečný, nic tím nezměním,“ říká zase muž zalévající na balkoně květiny.

„Já jak vidím ty jejich ksichty v televizi, mám dost,“ doplňuje drsně hlasy nevoličů máma dvou dětí. Její kamarádka zas nemá koho volit. „Žádný z politiků mi není sympatický. Ani trochu, takže nepůjdu,“ vysvětluje, proč i letos zůstane doma.

Stranám nestojíme ani za ty příšerný plakáty, natož aby sem někdo z politiků přijel osobně. Úplně nás vymazali.
František Dojčár, místostarosta Milhostova

A podobné odpovědi zní z mnoha dalších milhostovských oken, zahrad a dvorků.

„Lidi na vesnici mají jiný život než lidi ve městě. Mají jiné starosti, politika je nezajímá a v hospodě se o ní skoro vůbec nebavíme,“ shrnuje svou zkušenost starosta Josef Hrdý.

„Kauzy kolem Andreje Babiše tu s lidmi trochu zacvičily, takže letos možná ANO nebude tak jednoznačný vítěz, anebo jich k urnám přijde o to míň,“ predikuje.

Ale připomíná také, že byly volby, které jeho spoluobčany zvedly ze židle. Na druhé kolo poslední prezidentské volby dorazila půlka vesnice a Miloši Zemanovi dal Milhostov rekordních 91 % procent hlasů. Prezident se jim za to v březnu 2019 odvděčil osobní návštěvou.

Foto: Martin Stolař / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Milhostov navštívili prezidenti Antonín Novotný a Miloš Zeman. Ten druhý dostal svoji karikaturu od místního umělce a byl moc rád.

„Pro mě to byl životní zážitek, který si budu pamatovat do konce svého života,“ vzpomíná starosta Josef Hrdý a hrdě ukáže na šerpu v rohu kanceláře, kterou obci prezident věnoval.

„My jsme mu na památku darovali karikaturu od místního umělce, z které měl radost,“ a ukazuje na stěnu, kde visí její kopie. „Po Antonínu Novotném v 60. letech je to druhá hlava státu, která Milhostov oficiálně navštívila. A to je pro každou obec velká čest,“ chlubí se starosta Josef Hrdý.

Reklama

Doporučované