Hlavní obsah

Dvě ženy konfrontovaly ve výtahu republikánského senátora podporujícího kandidaturu soudce Kavanaugha

Scéna z výtahu: Dvě ženy se snažily změnit rozhodnutí republikánského senátora o podpoře soudce Kavanaugha.Video: Jan Marek, @MaketheRoadAct

 

Reklama

Americký republikánský senátor Jeff Flake se několik okamžiků po vyjádření své podpory Brettu Kavanaughovi na místo soudce Nejvyššího soudu setkal s kritikou. Dvě ženy na něj naléhaly při jeho odchodu ve výtahu, aby změnil názor.

Článek

Záběry poskytla agentura Reuters, která napsala, že ženy „zahnaly amerického senátora do kouta výtahu” pár chvil poté, co v budově Kongresu v pátek oznámil, že podpoří kandidaturu Bretta Kavanaugha na místo soudce Nejvyššího soudu.

Flake se tak vyjádřil při hlasování výboru Senátu USA, který nejtěsnějším poměrem hlasů kandidaturu obviněného soudce nakonec podpořil. Pro kandidáta se vyslovilo všech 11 senátorů z řad republikánů, všech deset demokratů bylo proti.

Kavanaugha navrhl prezident Donald Trump, ale proceduru zkomplikovalo obvinění ze sexuálního útoku, které proti kandidátovi vznesla profesorka psychologie Christine Blaseyová Fordová. Nominovaný soudce ji měl podle jejího tvrzení znásilnit na střední škole, když oba byli ještě náctiletí, to ale Kavanaugh odmítá.

O kandidatuře bude definitivně rozhodovat plénum Senátu za týden. Taková je totiž maximální doba vyšetřování FBI, které prezident Trump nařídil na popud právě senátora Flakea.

„Vypadá jako velmi milá žena,“ řekl přitom prezident o Christine Blaseyové Fordové a dodal, že její vystoupení bylo velmi přesvědčivé.

Senátor Jeff Flake totiž ještě před svým rozhodnutím prohlásil, že by bylo správné, aby veškerá obvinění proti kandidátovi prozkoumal Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Žádal proto také, aby hlasování v plénu Senátu bylo o týden posunuto.

Jak poznamenala britská zpravodajská stanice BBC, Flake svým požadavkem odkladu naznačil, že by v plénu Kavanaugha nemusel podpořit, jestliže nedojde právě k vyšetřování FBI. Stejně jako on by se pak mohli zachovat i další váhající senátoři a kandidaturu Kavanaugha zamítnout. Někteří republikánští senátoři se již nechali slyšet, že mají stejný názor jako Flake.

Senátní výbor ženu, která Kavanaugha obvinila, vyslechl ve čtvrtek.

Reklama

Doporučované