Hlavní obsah

Dvojčata se srostlými hlavami rozdělili po šestnáctihodinové operaci

 

Reklama

Úspěšných operací tohoto druhu je na celém světě jen několik desítek. Chlapce čeká ještě náročná a nejistá léčba.

Článek

Dvojčata Anias a Jadon McDonaldova se narodila se srostlými hlavami. Po třinácti měsících společného života je v pátek rozdělili chirurgové na dětské klinice newyorského Lékařského centra Montefiore.

Tým kolem předního specialisty Dr. Jamese Goodriche rozdělení provedl ve čtyřech fázích. Ta poslední trvala téměř šestnáct a půl hodiny. Jako první byl z operačního sálu propuštěn Jadon, rekonstrukce jeho lebky skončila krátce před osmou hodinou newyorského času.

„DVĚ ODDĚLENÁ MIMINKA!!!” napsala v reakci na Facebooku matka Nicole. „A přesto mě pomyšlení na budoucnost plní nejistotou." Rodiče museli před operací podstoupit těžkou volbu, protože zákrok nese značné riziko smrti či trvalého poškození mozku.

Rodiče si na miminka museli obstarat trochu jiný kočárek, zdroj: Gofundme.com.

Ještě na začátku osmdesátých let bylo při rozdělování dvojčat se srostlými mozkovnami běžné obětovat jedno ze dvou dětí pro záchranu toho druhého. Páteční operace byla svého druhu teprve devětapadesátá úspěšná v historii.

Pro Dr. Jamese Goodriche to bylo posedmé, přičemž všichni jeho pacienti své operace přežili. Goodrich je v oboru průkopníkem, protože rozdělení začal provádět v několika fázích namísto jedné. Mnohdy jde až o padesátihodinové operace.

Jeho motto zní: „Chce to být v klidu, pracovat pomalu a pozorně."

Anias a Jadon tak podstoupili celkem čtyři operace, které postupně zcela oddělily jejich dva mozky. Čestný poslední řez si ve 2:11 ráno newyorského času symbolicky připsala jediná žena v týmu, Dr. Carrie Steinová. V šest hodin byli chlapci stále na operačním stole, avšak každý již měl svůj vlastní.

Podle facebookového příspěvku matky čekají i nadále všechny zúčastněné těžké okamžiky. Chlapci stráví ještě asi týden na dýchacích přístrojích, pak bude moci začít dlouhá rekonvalescence, jejíž výsledky se mohou projevit až po několika týdnech. „Stojíme před obrovskou neznámou," napsala matka Nicole McDonaldová.

Reklama

Související témata:
Siamská dvojčata

Doporučované