Hlavní obsah

Dvojí metr: Senioři v domovech už se očkují, v léčebnách čekají

Foto: Getty Images

V domovech pro seniory se už očkuje, léčebny pro dlouhodobě nemocné, kde jsou často senioři v „křehčím“ stavu, teprve čekají na termíny. (ilustrační snímek)

Reklama

Vyšší prioritu pro očkování mají podle vládní strategie domovy pro seniory před léčebnami dlouhodobě nemocných. V obou se přitom nachází podobná a nejrizikovější skupina obyvatel.

Článek

Domov pro seniory v pražských Kobylisích už spustil očkování personálu a během čtvrtka měl přistoupit i k očkování klientů. V několik desítek metrů vzdálené lůžkové části Gerontologického centra, kde leží dlouhodobě nemocní senioři, však ještě neznají ani termín očkování.

Gerontologické centrum je totiž léčebnou dlouhodobě nemocných. A ty mají podle vládní očkovací strategie přijít na řadu až po domovech pro seniory.

„Domovy seniorů jsou výslovně uvedeny ve vládních materiálech na prvním místě,“ vysvětluje pražská radní Milena Johnová (Praha sobě), která má na starosti oblast sociální politiky a zdravotnictví. Aktuálně proto pracuje na proočkování sociálních pobytových zařízení.

Gerontologické centrum v Kobylisích tak bylo zatím osloveno pouze s žádostí, aby sepsalo seznam lidí, kteří budou mít o očkování zájem.

Ředitelka Gerontologického centra Iva Holmerová se nad rozdílnými prioritami v očkování pozastavuje. „Nějak se pomíjí, že následná a dlouhodobá péče zdravotnická pečuje o stejnou kritickou skupinu lidí,“ líčí ředitelka.

Dodává, že senioři v léčebnách jsou ve skutečnosti naopak rizikovější – jde o lidi, kteří doléčují nemoc a musejí častěji navštěvovat nemocnice, kam chodí na kontroly. „Přichází k nám křehcí a dáváme je dohromady,“ konstatuje Iva Holmerová a upozorňuje, že i v takzvaných „LDNkách“ je přepracovaný personál, kterému se covid-19 nevyhýbá.

Rozdílná priorita zaráží i ředitele další pražské léčebny ve Vršovicích. „Je to nesmysl, ale bohužel,“ říká ředitel Václav Ptáček. I ve Vršovické léčebně zatím nemají zprávy o tom, kdy by se mohlo začít očkovat. „Ani personál, ani pacienti. Děláme seznamy, ale v první vlně nejsme,“ hlásí ředitel s tím, že s nimi krajský očkovací koordinátor ani příliš nekomunikuje.

Na očkování čeká i další pražská léčebna, Domov sv. Karla Boromejského. Jedinou výjimkou, na kterou Seznam Zprávy v Praze narazily, je LDN na Praze 6, kde se podle primářky Dany Breburdové od středy očkuje ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí.

Domov je domov, léčebna spíš nemocnice

Pražský magistrát podle radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Mileny Johnové postupuje podle priorit nastavených národní očkovací strategií a nemá ani jinou možnost. „Musíme se tím řídit, to je jasné. Ale jsem moc ráda, že to vedle zdravotníků dostali i senioři z pobytových služeb. Je to zdaleka nejohroženější skupina lidí,“ říká Milena Johnová.

Rozdíl v přístupu k očkování mezi domovy a léčebnami je podle ní logický – léčebny jsou podle ní vlastně nemocnice. „A všechny ty věci, jako je karanténa a izolace, jsou tomu více přizpůsobeny. Domovy jsou domovy a přitom jsou to kolektivní zařízení. Dává to smysl a my se držíme vládní strategie,“ vysvětluje Johnová.

Podle radní by měli být do konce příštího týdne očkováni lidé v domovech pro seniory a paralelně chce pražský magistrát začít připravovat očkování dalších rizikových skupin. Mezi nimi už mají být i léčebny dlouhodobě nemocných.

Reklama

Doporučované