Hlavní obsah

Dvojí smrt čínského lékaře v médiích spustila vlnu odporu proti cenzuře

Foto: Twitter.com/VojtechGibis

Úmrtí čínského oftalmologa spustilo na čínské sociální síti Weibo nebývalou reakci.

Reklama

Čínský lékař Li Wen-liang, který se už v prosinci snažil varovat před novým koronavirem, právě nákaze tímto virem podlehl. Ohledně jeho osudu se čínskými médii šířily rozporuplné informace. Podle korespondenta BBC Stephena McDonella jde o velkou politickou katastrofu převážně pro Čínskou komunistickou stranu.

Článek

Oznámení o Liově úmrtí předcházely protichůdné informace. Čínský státní deník Global Times nejdříve oznámil doktorovo úmrtí, vzápětí to potvrdil i vládní deník People’s Daily.

Agentura AP vzápětí s odvoláním na wuchanskou nemocnici napsala, že doktor není mrtvý, ale v kritickém stavu. V tuto chvíli média Global Times a People's Daily své příspěvky o Liově úmrtí smazaly.

V následujících hodinách čínské sociální sítě zaplavily emocionální příspěvky a kondolence. Wuchanská nemocnice nakonec oznámila, že lékař skutečně zemřel. Na Twitteru to v časných pátečních hodinách potvrdily i Global Times a People's Daily.

Nebývalá reakce

Je možné, že se jednalo o chybu. Náznak, že byly zapojeny ruce cenzorů, však čínským občanům stačil.

Reakce čínského internetu na zprávu o Liově smrti byla okamžitá – a téměř nebývalá. Zdálo se, že ti, kdo mají na starosti čínský cenzurní aparát, ztrácí kontrolu. Obvykle striktně zakázaná témata týkající se samotné cenzury na síti visela několik hodin, než byla odstraněna.

Na Weibo, platformě podobné Twitteru, zaznamenal hashtag „Chci svobodu projevu“ v ranních pátečních hodinách více než 1,8 milionu zobrazení, než byl cenzurními orgány odstraněn. Silnou odezvu si získal i hashtag „Wuchanská vláda dluží Wen-liangovi omluvu“.

Někteří uživatelé Weibo podle CNN poukázali na načasování oznámení Liovy smrti. Úřady se podle nich pokusily oznámení pozdržet, dokud většina lidí nebude v posteli, aby vláda udržela reakci pod kontrolou.

Kontrola narativu

Čínská nejvyšší protikorupční agentura v pátek do Wu-chanu vyslala tým, aby případ smrti doktora Li Wen-lianga vyšetřil. Podle korespondenta BBC Stephena McDonella budou cenzoři spíše hledat způsob, jak přesvědčit 1,4 miliardy lidí, že doktorova smrt není jasným příkladem omezených schopností vládní strany zvládnout nouzové situace.

„Otevřenost může zachránit životy a její omezení je může vzít. Pokud vaše reakce na nebezpečnou zdravotní situaci znamená, že policie obtěžuje lékaře, který se na situaci snaží upozornit, pak je vaše struktura zjevně rozbitá,“ napsal McDonell.

„Hněv nad Liovou smrtí ještě vláda zhoršila nemotorným pokusem o kontrolu narativu. Ten velmi připomínal přehnanou reakci, která vedla k Liovu počátečnímu zatčení,“ píše CNN.

Podle CNN se takový vztek vůči čínskému cenzurnímu aparátu neobjevil od vlakové havárie ve Wen-čou v roce 2011. Tehdy se úřady pokusily zakrýt příčinu kolize vysokorychlostních vlaků a dokonce vzdaly pátrání po přeživších, přestože mnoho z nich bylo stále naživu.

Reklama

Doporučované