Hlavní obsah

Dvojitá ochrana před inflací. Stačí zvolit firmu, která se podělí o zisk

Foto: Shutterstock.com/LookerStudio

Ilustrační foto.

Reklama

Inflace v Česku roste nejrychleji od roku 2008. Čechům se tak ztenčují jejich úspory. Jak je před inflací bránit? Jedním ze způsobů může být investování do dividendových akcií.

Článek

Pokud střadatelé chtějí své úspory uchránit před inflací, měli by přijmout určitou míru rizika, opustit „bezpečí bank“ a začít se o své úspory starat zodpovědněji.

Jedním ze způsobů, jak ubránit svůj majetek proti inflaci, může být investování do dividendových akcií, jejichž výnos je schopen inflaci porážet.

Dividendové akcie jsou u investorů velmi oblíbené. Důvod je jednoduchý – i v době, kdy se akciím společností nedaří, udržují si svou hodnotu a pravidelně přinášejí akcionářům peníze. Dividendové akcie nakupují investoři obvykle na delší období, ve kterém však nemusí dojít k zásadnímu růstu akcie, ale pravidelné výplaty dividend dokážou investorovi přinést zisk a postupně budovat pasivní příjem.

Dividenda a dividendoví králové

Dividenda

Vyplacený podíl na zisku společnosti do rukou akcionáři, který akcie držel v takzvaný rozhodný den pro výplatu dividendy. Dividenda se vyjadřuje zpravidla pevnou částkou na akcii. Výše dividendy je jedním z faktorů, které ovlivňují kurz akcie.

Dividendoví králové

Společnosti, které vyplácejí dividendu nepřetržitě minimálně po dobu 50 let. Výše dividendy se přitom nesnižuje, je vždy vyplacena minimálně v takové výši jako dividenda předchozí. Tržní kapitalizace takové společnosti musí být minimálně tři miliardy dolarů.

V České republice dividendové krále nemáme. V USA jsou to například Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Altria Group, ABM Industries či Cincinnati Financial.

Solidní dividendy na pražské burze

„Pražská burza patří, co se dividend týče, tradičně mezi nejvýnosnější trhy. V rámci OECD je dokonce tím nejvýnosnějším,“ uvedl Jiří Kovařík, mluvčí Burzy cenných papírů Praha.

V letošním roce se k tomu ještě přidává mimořádná výkonnost indexu PX, respektive PX-TR (index, který do své výkonnosti započítává právě i dividendy), který patří mezi nejvyšší v rámci Evropy. „Kdo tedy letos investoval na pražské burze, určitě musí mít radost,“ dodává Kovařík.

„Lze říct, že to nejlepší máme za sebou, ale určitě se vyplatí na pražské burze setrvat a vychutnávat si nebývale vysoké dividendové výnosy,“ doplňuje hlavní ekonom BHS, Štěpán Křeček.

Nejvyšší dividendy aktuálně vyplácí společnosti Philip Morris, O2 a ČEZ. „V portfoliu je vhodné kombinovat zavedené dividendové společnosti s těmi dynamickými s vysokým potenciálem růstu. Sem můžeme zařadit například Českou zbrojovku, Pilulku či před odchodem do Londýna Avast,“ říká Křeček. Podle něj je vhodné kombinovat dividendové a růstové tituly. „Začátečníci by si jen měli dát pozor na data rozhodných dnů a formu výplat dividend,“ dodává Křeček.

Podle Michala Křikavy z Patria Finance zůstávají fundamentální vyhlídky pro hlavní akcie na pražské burze pro příští rok příznivé. Mezi typicky dividendové tituly na pražské burze podle něj patří akcie energetické skupiny ČEZ, která vyplácí na dividendách až 100 procent svého očištěného čistého zisku.

Štědrou dividendovou politikou vůči svým akcionářům se vyznačují i Komerční banka s Monetou. Obě banky mezi své akcionáře dlouhodobě rozdělují na dividendách více než polovinu svých zisků. „V neposlední řadě pak k menším akciovým titulům s dlouhodobě nadprůměrným dividendovým výnosem patří akcie tabákové společnosti Philip Morris ČR,“ říká Křikava.

Tahounem burzy ČEZ

„Z těžkých vah domácího akciového trhu se silnou výkonností prezentují v letošním roce zejména akcie společnosti ČEZ, která těží z růstu cen elektrické energie. Při započtení vyplacené dividendy dokázaly akcie energetické společnosti zhodnotit od počátku roku kapitál investorů o téměř 60 procent,“ uvádí Křikava. Pozadu podle analytika nezůstávají ani bankovní tituly v čele s rakouskou bankovní skupinou Erste Group, které od začátku roku přidaly 50 procent a které těží z převládajícího pozitivního sentimentu na světových kapitálových trzích i růstu úrokových sazeb.

Pražská burza je podle Křikavy všeobecně známá pro svůj nadprůměrný dividendový výnos, ten se na domácí burze pohybuje okolo pěti procent.

Rekordmani z USA

Dividendové akcie jsou v USA již dlouhou dobu velmi populární a atraktivní. Investoři je vyhledávají nejen jako ochranu proti inflaci, ale také k budování pasivního příjmu. Přestože se všechny dividendové akcie mohou investorům zdát velmi atraktivní, je důležité vzít v úvahu určité faktory.

Podle Jiřího Tylečka, analytika z X-Trade Brokers, není příliš vhodné investovat jen dle výše dividendy.

„Investor musí vyhodnotit také růstový potenciál firmy. Z pohledu aktuálních rekordů na amerických indexech může být pro investory důležitá také stabilita ceny akcie v případě poklesu trhů. Z tohoto pohledu jsou zajímavé firmy z oblasti potravin, nápojů, osobní hygieny a zdravotní péče,“ říká Tyleček. Společnosti z těchto sektorů nabízejí podle analytika často zajímavou dividendu a zároveň se nepotýkají s propadem poptávky v čase poklesu trhu. Takovými společnostmi mohou být například Coca-Cola, Kimberly-Clark, PepsiCo či Cardinal Health.

„Z pohledu výše dividendy vyčnívají v USA firmy AT&T, Exxon Mobil a Chevron, které nabízejí vyšší než pětiprocentní dividendový výnos a mohou soupeřit s inflací v blízkosti pět procent, kde se USA v současnosti pohybuje,“ dodává Tyleček.

Velké oblibě se v USA těší také takzvaní dividendoví králové. Nemusí nutně jít o cenově nedostupné akcie, jak by se mohlo na první pohled zdát. Graf výše zobrazuje seznam dividendových králů, jejichž dividendový výnos je aktuálně alespoň dvě procenta a jejichž cena je současně pod 80 dolary. Tyto společnosti vyplácejí zvyšující se dividendu alespoň po dobu 50 let, což je v evropském měřítku něco neuvěřitelného.

Dlouhodobé vyplácení dividendy a její zvyšování má velký význam, pro investory je to určitá jistota a především způsob, jak své úspory chránit před inflací.

Reklama

Související témata:

Doporučované