Hlavní obsah

Dvojitý skandál. Hancock rezignoval, Johnson tvrdí, že mu dal padáka

Foto: Profimedia.cz

Skandál rozpoutal bulvární deník The Sun.

Reklama

Perný víkend. I tak by se dal popsat konec minulého týdne britského exministra zdravotnictví Matta Hancocka. Po úniku třaskavé nahrávky, jež odhalila nejen nevěru, ale i porušení koronavirových opatření, konzervativec rezignoval.

Článek

Za více než rok koronavirové pandemie sledovala řada států napříč světem odchody členů své vlády. Často ministrů zdravotnictví, často kvůli porušování vlastních koronavirových nařízení. I přesto ale příběh čerstvě rezignovaného šéfa britského rezortu zdravotnictví, jedné z hlavních postav tamního boje proti covidu-19, Británii šokoval.

Má totiž několik rovin. Nahrávka pochází z května, z období před uvolňováním opatření, která nařizovala bezpečný odstup mezi lidmi, co nežijí v jedné domácnosti. Na videu, s nímž přišel bulvární deník The Sun, se ale Hancock líbá a tiskne se ke své hlavní poradkyni Gině Coladangelové, již zná už z dob studií na Oxfordu. Čímž vyšla najevo nevěra – oba aktéři mají rodiny a Hancockovo manželství se podle veřejnoprávní BBC rozpadlo.

Pikantní je celá záležitost i proto, že Hancock svou poradkyni – placenou z veřejných peněz, jak zdůrazňují britská média – zaměstnal loni na podzim. „Lidi to šokovalo i proto, že jí dal tak důležitou, veřejnými penězi placenou roli. A pak dělají tohle během pracovní doby, když všichni ostatní tvrdě pracují,“ uvedl jeden ze zdrojů, s nimiž mluvil The Sun.

Hancockovo, či Johnsonovo rozhodnutí?

První záběry se objevily už v pátek, následovalo výmluvné video a tlak na exministrovu rezignaci ze strany opozice. Ta přišla vzápětí – v neděli. V rezignačním dopise, který předal premiérovi Borisi Johnsonovi, Hanckock píše, že vláda „dluží lidem, kteří toho při pandemii tolik obětovali, upřímnost, když jsme je zklamali“.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Johson s Mattem Hancockem loni v září.

Šéf kabinetu rezignaci přijal. Původně ale podle listu The Times měl očekávat, že půjde o záležitost spíše soukromého, osobního charakteru. Hancock se mu nejprve omluvil za porušení protikoronavirových opatření, načež Johnson podle svého mluvčího považoval celou věc za uzavřenou. Sám má zkušenost s kritikou z nejvyšších míst Konzervativní strany za nevěru – čelil jí v roce 2004 jako člen Dolní sněmovny.

„Premiér stojí za svými lidmi,“ uvedl jeden z vládních zdrojů britských Timesů. „Postavil se za Priti Patelovou i za Roberta Jenricka, tak to prostě dělá. Nerad se poddává tlaku,“ dodal. Hancock se ale i přes podporu šéfa britského kabinetu rozhodl odejít.

„Jsem vděčný za tvou podporu a věřím tomu, že tvůj vklad do veřejné služby ještě zdaleka neskončil,“ reagoval na odchod ministra Johnson. Za Hancocka nicméně našel náhradu – do vládní funkce se vrací někdejší ministr financí i vnitra Sajid Javid. Ten vyjádřil, že je zvolením „poctěn“, a v pondělí se už přichystal na svůj první velký výstup k národu jako ministr zdravotnictví.

Foto: Profimedia.cz

Na fotografii Hancock se svou poradkyní a milenkou Ginou Coladangelovou.

Podle BBC nyní visí ve vzduchu otázka, zda ministři nesou dostatečně odpovědnost za své činy. A právě na ni částečně v pondělí Johnson odpověděl – podle Sky News uvedl, že právě on dal Hancockovi padáka.

„Přečetl jsem si tu zprávu v pátek a už v sobotu jsme měli nového ministra zdravotnictví a myslím, že to je správné tempo, jakým pokračovat v pandemii,“ tvrdí Johnson. Není tedy jasné, jak se nyní staví k případnému budoucímu jmenování Hancocka do další vysoké funkce – v sobotu se přitom zdálo, že není zcela proti.

Problémy s e-maily

Očekává se nyní, že Matt Hancock na pár měsíců takzvaně zaleze do politické nory a v ústraní si vyřeší zejména osobní život. Jeho manželka Martha, s níž žil 15 let, se o nevěře svého muže s někdejší lobbistkou dozvěděla z bulváru. Otazníků se ale kolem něj seskupilo více.

List The Sunday Times například přišel s dílčím odhalením, že Hancock údajně používal pro vládní byznys soukromý e-mail. A vysoce postavená labouristka, místopředsedkyně strany Angela Raynerová, nyní žádá prošetření tohoto tvrzení.

„Musíme zjistit, do jaké míry to zašlo a jak moc se vládní záležitosti řeší v tajnosti,“ uvedla. Komunikovat skrz soukromou e-mailovou adresu členové vlády nemají zakázáno, funguje ohledně toho ale určitý protokol – zprávy by například správně měli předávat rezortu a archivovat.

Zásadní otázkou zůstává, jak se kompromitující nahrávka dostala z ministerstva zdravotnictví do rukou bulváru. Mezi členy vlády teď nejspíš podle BBC panuje nervozita a chtějí se s pomocí příslušných úřadů ujistit, že jsou jejich kanceláře bezpečné a poskytují jim soukromí.

Reklama

Doporučované