Hlavní obsah

Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká: „Uvidíme se na Staromáku, těšte se!“

Rozhovor s Ester Ledeckou vznikl těsně před olympijskými hrami v Pchjongčchangu, odkud si veze druhou zlatou medaili.Video: Adam Sušovský, Profimedia.cz

 

Reklama

Dvaadvacetiletá Ester Ledecká změnila snowboardový svět. A teď i ten olympijský. Jako první žena vyhrála zlato v lyžařském superobřím slalomu a pár dní poté i v paralelním obřím slalomu ve snowboardingu.

Článek

Získat na jediné zimní olympiádě zlaté medaile ve dvou různých sportech, je zcela unikátní. Mezi všemi ženami a dívkami, jež kdy soupeřily na olympijských hrách, je Ester první, které se to podařilo.

Ester Ledecká před týdnem vyhrála lyžařský závod v superobřím slalomu, tím šokovala celý svět. Na snowboardu byla favoritkou a v paralelním obřím slalomu této roli dostála.

„Nemůžu říct, že bych to čekala, posledních pár dní tady bylo celkem krušných,” reflektovala česká šampionka rozruch, který vyvolalo její první zlato.

„Ale zvládla jsem to rozjezdit, jsem z toho všeho pořád trochu zmatená, ale zároveň mám strašnou radost,“ řekla pro Českou televizi krátce po dojezdu do cíle. „Radost mám hlavně z toho, že jsem mohla dokázat, že i můj snowboardový tým šlape jako hodinky. A já už pak jenom jezdím z kopce!”

Svým fanouškům vzkázala: „Slyšela jsem, že se uvidíme na Staromáku. Já tam každopádně budu, tak se těšte!“ Akci pořádá pražský magistrát v pondělí na Staroměstském náměstí od 14 hodin, příjezd některých olympioniků v čele s Ester Ledeckou je očekáván kolem 17. hodiny. Akcí bude provázet Libor Bouček.

Ester Ledecká byla velkou favoritkou paralelního obřího slalomu snowboardistek. V seriálu Světového poháru vyhrála pět ze šesti závodů aktuální sezony. V olympijském závodě pak opanovala kvalifikaci. A následně vyhrála i čtyři další vyřazovací jízdy. Ve finále porazila Němku Jörgovou, když svůj náskok před ní v průběhu závodu postupně navyšovala.

Zatím žádná žena před Ester nezískala na zimních olympijských hrách zlatou medaili ve dvou různých sportech. Muži to kdysi dávno dokázali dva. V roce 1924 vyhrál v Chamonix závod v běhu na lyžích a pak i mezi sdruženáři norský sportovec Thorleif Haug, na olympijských hrách 1928 ve Svatém Mořici se podobný kousek vydařil krajanovi Johanu Gröttumsbraatenovi.

Ve videu umístěném nahoře se podívejte na rozhovor s Ester Ledeckou, který vznikl těsně před jejím odjezdem na zimní olympijské hry do Pchjongčchangu.

Reklama

Doporučované