Hlavní obsah

Dvořákova Praha je připravena na roušky i domácí umělce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha zahájí 4. září v Rudolfinu violoncellový koncert a Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka v podání České filharmonie (ČF).

Článek

Všechny koncerty i doprovodné akce festivalu jsou pořádány v souladu s mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví, které vstoupí v účinnost od 1. září. „V Rudolfinu i na všech dalších místech se chystají příslušná hygienická opatření. Posluchači po celou dobu pobytu v prostorách Rudolfina budou muset mít nasazenu roušku,“ informovala výkonná ředitelka festivalu Klára Bumbálková.

„Všechny dosud prodané vstupenky zůstávají v platnosti. Jsme rádi, že se potvrdila možnost otevřít Rudolfinum pro celkem tisíc posluchačů. Stavební dispozice budovy umožňuje často citovaný sektorový provoz. Držitelé vstupenek, na které máme kontakt, budou o pravidlech informováni e-mailem. Vše budeme také pravidelně aktualizovat na našich internetových stránkách a facebookovém profilu,“ uvedla Bumbálková.

Dvořákova Praha se vzhledem ke koronavirové pandemii uskuteční bez zahraničních umělců. Výjimkou bude šéfdirigent ČF Semjon Byčkov. Přesto zůstane zachována hlavní dramaturgická linka festivalu s mimořádným důrazem na Dvořákovu hudbu.

„V březnu tohoto roku se vzhledem ke všeobecné nejistotě mohla jevit jako nejjednodušší varianta festival zrušit. Tím bychom ale přišli o živou kulturu, o možnost kontaktu umělců s diváky, o skvělé zážitky. Jsem velmi rád, že jsme v přípravách vytrvali, že se dramaturgii povedlo sestavit atraktivní program a že letošní Dvořákova Praha začne navzdory okolnostem již příští týden,“ uvedl ředitel pořádající Akademie klasické hudby Robert Kolář..

Vedle rezidenčního souboru ČF na festivalu vystoupí Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse, PKF - Prague Philharmonia a Česká Sinfonietta. Vedle Dvořákových skladeb zazní i hudba Ludwiga van Beethovena a Josefa Suka. V programu jsou zastoupeni dirigenti Jakub Hrůša, Tomáš Netopil, Petr Altrichter nebo Jiří Rožeň, v rolích sólistů a zároveň uměleckých vedoucích těles pak Radek Baborák nebo Josef Špaček. Posluchači na koncertech uslyší uznávané české klavíristy od Lukáše Vondráčka, Iva Kahánka, Martina Kasíka, Dua Ardašev až po nastupující hvězdu Marka Kozáka. Dále vystoupí sólisté Jana Boušková, Tomáš Jamník, Jan Martiník, Jan Mráček, Kateřina Kněžíková nebo Simona Šaturová.

„Je to nesmírná radost, že můžeme konečně zpívat a že se festival nezalekl situace, která nastala. Vnímala bych to také jako signál pro lidi, aby se nebáli chodit za kulturou, abychom si nenechali namluvit, že koncerty jsou nebezpečnější než obchodní centra,“ řekla sopranistka Šaturová, která zazpívá 7. září se souborem Collegium 1704.

Posluchače čeká neobvyklý festivalový počin - souborné provedení Dvořákových skladeb pro sólový a čtyřruční klavír, které se pod patronátem Iva Kahánka uskuteční 6., 8. a 19. září prostřednictvím dvou recitálových večerů a klavírního maratonu. Nová programová řada Pro budoucnost se od letošní sezony stane platformou pro vystoupení mladých hudebníků a pro prezentaci nových projektů Akademie klasické hudby zaměřených na vzdělávání a podporu mladých umělců. Také letos chystá festival tradiční doprovodné programy. Více informací k programu se nachází na www.dvorakovapraha.cz.

Loňský ročník festivalu Dvořákova Praha během více než dvou týdnů přilákal téměř 16 000 posluchačů, podobně jako v předchozích letech.

Reklama

Doporučované