Hlavní obsah

Dvouletý chlapec je už deset dní v šachtě. Záchranáři se k němu snaží provrtat

Pátrání po dvouletém chlapci, který spadl do šachty ve španělské obci Totalán, pokračuje.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Španělští záchranáři stále pracují na záchraně dvouletého chlapce Julena, který 13. ledna spadl do 100metrové šachty. Přestože od neštěstí nezachytili z šachty žádné známky života, pořád doufají v dobrý konec.

Článek

Bezmála 10 dní poté, co se dvouletý Julen Rosello během rodinného pikniku oddělil od rodičů a spadl do 100 metrů hlubokého vrtu, na místě stále pokračuje pátrací operace. Záchranáři doufají, že chlapce najdou v hloubce 72 metrů, kde vrt vzniklý při hydrogeologickém průzkumu zřejmě zablokovala půda.

Šachta, do které dvouletý Julen spadl, je jen 25 centimetrů široká. Dospělý člověk se proto dovnitř nevejde, což od začátku značně komplikuje veškeré práce na místě. Záchranný tým sice urychleně spustil ražbu nového tunelu, kterým se záchranáři ke chlapci chtějí dostat, stroje ale brzy narazily na tvrdý kámen.

„Věřte mi, že záchranná práce na místě není jednoduchá. Pořád narážíme na ty samé materiály. S každým dalším dnem ale o terénu máme více informací a zároveň nám do týmu přibývají další a další experti,“ řekl vedoucí záchranné operace Angel Garcia. Dodal, že pokud se během úterý prokopají do správné hloubky, začnou ve středu hloubit horizontální galerii. Přesný čas, kdy se záchranáři dostanou do místa, kde podle nich chlapec uvázl, tak dosud není stanovený.

Od neštěstí záchranáři z vrtu nezachytili žádné známky života, našli pouze chlapcovy vlasy. Na malého Julena navíc pravděpodobně popadala půda. Přesto záchranný tým tvrdí, že neztrácí naději.

K tragédii došlo na soukromém pozemku ve městě Totalán u jihošpanělské Málagy. Na záchranné operaci se podílí důlní inženýři ze Španělska i švédští experti, kteří před sedmi lety pomáhali s lokalizací a záchranou 33 chilských horníků, kteří byli z podzemí vyproštěni po 69 dnech.

Naději neztrácejí ani Julenovi rodiče. Nejde o první tragédii, která je potkala. Podle španělských médií v roce 2017 náhle zemřel jejich tříletý syn na zdravotní potíže při procházce po pláži.

Reklama

Doporučované