Hlavní obsah

Dvoumiliardové škody stačí. Zemědělci vyrážejí do války proti hrabošům

Rozhovor s předsedou Zemědělského svazu ČR Martinem PýchouVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zemědělský svaz ČR uvítal, že stát povolí hubení přemnožených hrabošů rozhazováním jedu na pole. Zdokumentované škody už podle předsedy svazu Martina Pýchy dosáhly 1,7 miliardy korun.

Článek

Reálné náklady však podle Martina Pýchy přesáhly dvě miliardy, protože ne všichni zemědělci škody hlásí. Hraboš se podle svazu už rozšířil z Moravy do Čech.

Svaz si také postěžoval na to, že na situaci upozorňoval už před tři čtvrtě rokem. „Situace by byla určitě snazší, kdyby nám stát povolil hubení jedem už, řekněme, před půl rokem, kdy bylo poškozeno zhruba čtyřicet tisíc hektarů půdy. Dnes je to čtyřikrát více. Jsme ale rádi, že to přišlo alespoň teď, protože jinak by se ty plochy ještě zvětšovaly,“ říká Pýcha.

Vyzval také kraje, aby se zapojily do úprav míst mimo pole, kam se může hraboš stahovat. Podle zemědělců navíc hrozí, že místo krmných plodin, které sežrali hraboši, se budou více sít tržní plodiny, jako je obilí.

„Škála plodin, kterých se to týká, je poměrně široká. Třeba v ovocných sadech hraboši ožrali kořeny většiny stromů, takže je majitel musel vykácet,“ říká předseda Zemědělského svazu.

Farmáři už začali kvůli kalamitní situaci připravovat demonstrace, vzhledem k rozhodnutí státu o použití jedu je nyní odložili. Látka se bude aplikovat na místech, kde inspektoři potvrdí výskyt většího množství takzvaných aktivních nor.

„Bude to velká část z těch 150 tisíc zasažených hektarů. Jed je samozřejmě určitá míra zátěže pro životní prostředí. Nicméně tento typ jedu je koncipován tak, že poté, co se hraboši dostane do žaludku, se začne vylučovat plyn, který ho otráví. Jed z něj po chvíli vyprchá, takže se jím pak neotráví nějaký dravec,“ tvrdí Pýcha.

Reklama

Doporučované