Hlavní obsah

„Dvoustovku teď dám za stejný čas jako Zátopek.“ Herec Václav Neužil o své proměně v legendárního běžce

Dvě minuty z Výzvy s Václavem Neužilem: O Emilu Zátopkovi a opravdovém běhání.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Aby před kamerou vypadal jako čtyřnásobný olympijský vítěz ve vytrvalostním běhu, nezměnil herec Václav Neužil jen vizáž. Pod vedením profesionálního trenéra se dostal i na hranici svých fyzických možností.

Článek

„Každou stovku v rámci pěti nebo deseti kilometrů uběhl za sedmnáct nebo osmnáct vteřin. Řekl jsem si, že bych tohle chtěl zvládnout, aby ta rychlost v záběrech byla autentická a přesná, jako ji měl Emil. To jsem už zvládl, dvoustovku dám i za šestatřicet vteřin,“ popisuje Václav Neužil přípravy na natáčení filmu Davida Ondříčka s jednoduchým názvem Zátopek.

Celý pořad Výzva s Václavem Neužilem:

Fenomenální běžec i panák z výkladní skříně komunistů. Václav Neužil o „svém“ Zátopkovi i predátoru Babišovi.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Dlouho odkládané natáčení odstartovalo koncem dubna. Premiéru by film měl mít příští rok před letní olympiádou v Tokiu. Herec Dejvického divadla kvůli roli legendárního československého běžce „obětoval“ část svých vlasů a také zhubnul, aby vedle profesionálních běžců vypadal uvěřitelně.

„Emil Zátopek se při běhu dostával do tak krajních fyzických situací, že se neovládal. Užíval si to v podobě absolutního vyčerpání. Kdo běhá opravdu hodně, dostává se do stavu nějakého transu, kdy se nekontroluje. Při tréninku se mi stalo, že jsem se dostal na svou fyzickou hranici, abych pochopil, co opravdové běhání znamená,“ vysvětluje Neužil.

Ve Výzvě nemluví jen o natáčení snímku o nejlepším běžci 20. století. Vrací se i ke kontroverzní části Zátopkova života v době normalizace a komentuje protesty proti Andreji Babišovi, kterých se účastnili někteří jeho kolegové.

Podívejte se na celý pořad Výzva s Václavem Neužilem ve videu výše.

Reklama

Související témata:
Atleti

Doporučované