Hlavní obsah

Dvůr Králové vypsal architektonickou soutěž na Mayerovu továrnu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku vypsal architektonickou soutěž na přestavbu a využití bývalé Mayerovy továrny v centru města. Areál o rozloze 5500 metrů čtverečních má několik objektů.

Článek

V areálu by podle radnice mohly vzniknout víceúčelový sál pro kulturu a vzdělávání, zábavně naučné centrum, depozitář, dětský zábavní park a loutkové divadlo. Náklady na přestavbu by mohly dosáhnout až 339 milionů korun.

Mayerovu továrnu na náměstí Republiky koupilo město Dvůr Králové v roce 2017 za 9,4 milionu korun od dvorského družstva Vánoční ozdoby. Původně šlo o textilní továrnu, později v areálu byla tržnice, sídlila v něm i firma Strojtex. Objekty továrny leží v městské památkové zóně a zatím je částečně využívají různí nájemci.

Architekti mohou návrhy do soutěže podávat do 13. července. Soutěž je jednokolová, na odměny účastníkům půjde 2,5 milionu korun. „Návrh by měl architektonicky, výtvarně a provozními vazbami zapojit areál do historického centra. Propojit náměstí Republiky s Tylovou ulicí a otevřít ho obyvatelům města i jeho návštěvníkům. Dále by měl řešit parkování v lokalitě,“ uvedl místostarosta Jan Helbich (ANO).

Návrhy na využití továrny podle Helbicha vzešly z veřejného projednávání s občany a z ankety během výstavy, která se v roce 2018 konala právě v prostorách Mayerovy továrny.

„Porota bude hodnotit celkovou kvalitu architektonického řešení, kvalitu funkčně-provozního a celkového řešení s přihlédnutím k předpokládaným investičním a provozním nákladům,“ uvedl starosta Jan Jarolím (ANO). Hodnocení poroty a stanovené výsledné pořadí předložených návrhů bude pro město závazné.

Vítězný návrh by měl být jedním z podkladů k zadání zakázky na zpracování navazujících projekčních prací, dohledu nad jejich provedením a uvedením stavby do užívání. Město odhaduje, že projekční práce by mohly stát až 24 milionů korun. Přestavba továrny by mohla být postupná.

Reklama

Doporučované