Hlavní obsah

„Dycky Most!“, Černobyl i Hra o trůny. Které seriály nejvíce zahýbaly Českem

Dlouho očekávané zakončení Hry o trůny vyvolalo smíšené reakce.

Reklama

Kultovní hlášky i zklamání přinesla v roce 2019 seriálová produkce.

Článek

Dost možná nejočekávanějším seriálovým počinem minulého roku byla Hra o trůny z produkce HBO. Velkolepé finále však bylo pro většinu příznivců seriálu zklamáním. Na osmou a finální řadu čekali diváci dva roky, ovšem ani tak se podle všeobecného mínění nepodařilo tvůrcům Davidu Benioffovi a D. B. Weissovi rozsáhlý projekt důstojně uzavřít. Fanoušci jim vyčítali především nelogické dějové zvraty a uspěchaný závěr. Vznikla dokonce i petice za přetočení celé série. Jiné seriály naopak skeptické předpovědi nenaplnily a své diváky příjemně překvapily.

Příkladem může být westernově laděný Mandalorian z předaleké galaxie, ze světa Hvězdných válek, který je vlajkovou lodí nové streamovací platformy Disney+. Podle pozitivních ohlasů se jedná o trefu do černého, a to navzdory tomu, že snímky i seriály z univerza Hvězdných válek byly v posledních letech přijímány přinejmenším rozporuplně.

Na diváky přitom zafungovala jiná postava než titulní lovec odměn. Na konci listopadu totiž opanovaly internet obrázky roztomilého tvorečka se zelenýma ušima a velkýma očima. „Baby Yoda”, jak ho fanoušci překřtili, se rychle stal hitem sociálních sítí a dnes ho znají i lidé, kteří seriál Mandalorian nikdy neviděli.

Senzací se stal seriál Černobyl. Ten popisuje jadernou havárii v roce 1986 ve městě Pripjať a jedná se o jeden z nejemotivnějších a nejlepších seriálů poslední doby. Dobře ho hodnotili jak diváci, tak i filmoví kritici. Tato pětidílná minisérie vznikla v koprodukci společnosti HBO a britské televize Sky.

Seriál pobouřil ruská média, která ho označila za americkou propagandu a rozhodla se natočit vlastní verzi založenou na v Rusku oblíbené konspirační teorii, že šlo o sabotáž agentem CIA.

Úspěch seriálu dokládá i to, že po odvysílání navštívilo místo katastrofy více než 100 000 lidí. Navíc získal 3 ocenění Emmy v kategoriích nejlepší miniseriál, nejlepší scénář a za režii.

Seriál Stranger Things běží už od roku 2016, ale tento rok si diváci mohli vychutnat třetí sérii, která byla očekávaná skoro stejně jako Hra o trůny. A opět nezklamala. Tvůrci seriálu, bratři Matt a Ross Dufferovi, opět úspěšně spojili 80. léta s moderní popkulturou, kombinaci navíc přizdobili vtipem. Publikum se tak bavilo nad komickými situacemi hlavních hrdinů, kteří si zrovna procházeli pubertou. Zpráva ohlašující čtvrtou sérii již nyní kultovního seriálu tak vyvolala vlnu nadšení.

Povedené seriály se však točily i u nás. Po úspěšných dokumentárních cyklech Manželské etudy, které přes 30 let natáčela dokumentaristka Helena Třeštíková, se rozhodla její dcera Hana Třeštíková pokračovat v „rodinném projektu“ a natočit pět dílů cyklu Manželské etudy: Nová generace. Česká televize je vysílala na přelomu listopadu a prosince. Hana Třeštíková zachovala formát, jaký nastavila její matka. Páry si vybrala náhodně a od jejich svatby je pak pravidelně natáčela po několik následujících let. Podařilo se jí tak přiblížit podobu manželského soužití dnešní mladé generace. Problémy, které řeší, se do jisté míry proměnily v porovnání s generací jejich rodičů.

Anketa

Méně dokumentární, ale o to více kultovní se stal seriál, jehož hlavní slogan slyšel v Čechách snad každý. „Dycky Most!”. Touhle hláškou se během první poloviny roku 2019 bavila celá republika. Osmidílný seriál České televize Most! o ztroskotaném Luďanovi se objevil v lednu a rychle se stal fenoménem s více než milionovou sledovaností. Tvůrcům Petru Kolečkovi a Janu Prušinovskému se podařilo diváky nejen pobavit, ale i otevřít vážnější témata, jakými jsou strach, nesnášenlivost a xenofobie. Seriál také představil zatím nejvýraznější transgender postavu v tuzemské filmařské tvorbě, Luďanovu sestru Dášu. Ústřední hláška si získala dokonce takovou popularitu, že se ji magistrát rozhodl používat k propagaci města.

Ze zcela jiného soudku je český špionážní seriál Bez vědomí. Odehrává se na podzim roku 1989 a vypráví o událostech sametové revoluce. Jedná se o fiktivní příběh disidentského páru, který se po dvanácti letech v britském exilu vrací na návštěvu do Prahy a ocitá se v zájmu tajných služeb. Šestidílné špionážní drama bylo zařazeno do programu festivalu v Karlových Varech a Torontu, kde se setkalo s velmi příznivým ohlasem. Podle kritiků se jedná o jedno z nejlepších děl letošního roku.

Na opačném konci škály stojí podle kritiků seriál Premiér na televizi Barrandov s Jaromírem Soukupem v hlavní roli. Seriál Premiér zcela jistě zahýbal českou společností. Na ČSFD se jedná o nejhorší seriál s pouhými dvěma procenty, na YouTube se dokonce objevilo video s názvem „Nejhorší scény z prvního dílu seriálu Premiér”. Jednalo se o celou epizodu. Těch se zatím natočilo celkem devět.

Trochu kontroverzní seriál je i Zkáza Dejvického divadla. V tom si oblíbené regionální Dejvické divadlo pozvalo diváky do svých šaten. Pomocí sebeironického a nekorektního humoru herci divadla představují sami sebe v mnoha zákulisních situacích, o kterých veřejnost normálně nemá ani tušení. V šesti dílech členové divadla řeší, jak získat finance na svůj provoz, protože další grant od města už nedostanou. To je ale asi tak to jediné, co lze o tématu napsat. Jinak jde o smršť absurdních událostí sázejících zejména na humor dejvického ansámblu.

Reklama

Doporučované