Hlavní obsah

„Dýdžej“ Salvini okouzluje Itálii. Protiimigrační rétorika ministrovi vnitra vychází, jeho strana dál posiluje

Foto: Shutterstock.com

„Dýdžej“ Matteo Salvini okouzluje Itálii. Protiimigrační rétorika mu vychází.

Reklama

Matteo Salvini je ve své zemi politickou superstar. Mezi evropskými lídry sice sklízí kritiku za své extrémní názory na imigrantskou politiku, v Itálii jeho straně Liga však rostou procenta s každým projetým kilometrem. Salvini se totiž vydal na roadshow, na které má svůj DJ set a rozlévá drinky.

Článek

Lídr ultrapravicové Ligy, italský ministr vnitra Salvini má vlastně oficiálně dovolenou. Tu ale tráví cestováním po plážových dovolenkových resortech, kde se setkává s místními. Politik, který se v Evropě dohodne hlavně s Marine Le Penovou nebo třeba s Tomiem Okamurou, tak velmi úspěšně nahání své budoucí voliče.

„Nikdy jsem Ligu nevolil, ale příště budu. Salvini je jediný politik, který mluví a chová se jako my,” řekl pro server Politico pětatřicetiletý Marco Codagnone a šel na večírek s ministrem vnitra na pláži u města Fossacesia na východním pobřeží italské „boty“.

Foto: twitter.com/juliettemeadel

Matteo Salvini na své letní cestě Itálií.

Šestačtyřicetiletý politik Matteo Salvini tráví léto tak, že projíždí svou zemi napříč a v pozapomenutých městečkách a plážích baví místní obyvatele. Od Říma až po Sicílii má naplánovanou DJ šňůru.

Ačkoliv si z jeho aktivity evropská média (včetně citovaného serveru Politico) utahují a hádají, jaké písně asi na plážích zahraje, funguje to. V průzkumech se jeho Liga přibližuje ke 40 procentům. Mírný pokles strana zaznamenala před volbami do europarlamentu, které nakonec v Itálii se 34 procenty stejně vyhrála.

Opozice Salviniho kritizuje hlavně proto, že podle ní tráví na svých tour více času než v kanceláři.

Itálie Italům

Tento týden schválil italský Senát na návrh vlády, o které se říká, že je v ní Salvini de facto lídrem, velmi striktní zákon o imigraci. Rozšiřuje pravomoci právě ministra vnitra, který tak může zapovědět humanitárním lodím vstup do teritoriálních vod, lodě zabavit a jejich kapitánům uložit pokutu ve výši až milion eur (25,8 milionu korun).

Jedním z určujících momentů pro Salviniho i pro schválení zákona bylo zatčení Caroly Racketeové v červnu tohoto roku. Kapitánka německé lodi převážející uprchlíky bez povolení vplula do přístavu na ostrově Lampedusa. Později byla v domácím vězení a celá akce spustila velký zájem zahraničních médií.

Racketeová převážela do Itálie 40 uprchlíků z libyjského pobřeží. Salvini ji tehdy nazval „padouchem a šakalem”. Soudce Alessandro Vella však rozhodl, že chránit lidské životy je povinností kapitána.

Vnitrokoaliční populistické bojůvky

Salviniho největší hrozbou je paradoxně jeden z jeho spolupracovníků – zastupující předseda vlády – Luigi Di Maio. Společnými silami tvoří jeho Hnutí pěti hvězd a Salviniho Liga vládní koalici.

Koalice mezi ultrapravicovou Ligou a populistickým, spíše levicovým Hnutím pěti hvězd je sama o sobě postavená na nejistých základech. V úřadu je od června 2018 a jak Matteo Salvini, tak Luigi Di Maio jsou ti nejviditelnější z celé koalice, přestože premiérem je Giuseppe Conte. Ten svůj post získal spíše z kompromisu mezi oběma výraznými lídry.

Ještě před hlasováním o zmíněném imigračním zákonu se mezi těmito populistickými osobnostmi vytvořilo určité napětí. „Odmítám, že by byla nějaká koaliční krize, to je jen dynamika ve vládě dvou rozdílných stran. Některé věci si ale musíme vyjasnit,” komentoval nefungující vztahy Di Maio v italské televizi Rai.

Salvini však pro Radio 24 přiznal, že v posledních několika měsících byla vláda s Hnutím pěti hvězd o něco komplikovanější.

Neshodli se na styčných tématech. Rozdílný pohled měli například na politickou krizi ve Venezuele nebo na daňové zákony. Neshody se našly i v diskutovaném imigračním zákonu. Napětí mezi partnery se zvedlo poté, co Salvini nepodporoval volbu Ursuly von der Leyenové na šéfku Evropské komise, zatímco Di Maio ano.

Hnutí pěti hvězd bylo v minulých parlamentních volbách úspěšnější, mají tedy například strategické místo premiéra i zastupujícího premiéra. Salviniho Liga však ve všech posledních průzkumech hnutí drtí. V jednom srpnovém z Bloombergu měla Liga 37 procent oproti 18 procentům Pěti hvězd.

A především po vyhraných eurovolbách už Salvini sebevědomě projíždí italskými regiony.

Reklama

Související témata:

Doporučované