Hlavní obsah

Dýka do zad všem muslimům, reaguje Írán na dohodu SAE a Izraele

Foto: Profimedia.cz

Palestinci proti nové dohodě Izraele se SAE v pátek protestovali.

Reklama

Historická chvíle, popisují Spojené státy dohodu mezi Spojenými arabskými emiráty a Izraelem. Pokrytectví a zrada, reaguje Turecko. Nůž do zad všem muslimům, přidává se Írán.

Článek

Spojené arabské emiráty se po Egyptu a Jordánsku staly teprve třetí arabskou zemí, která s Izraelem naváže plnohodnotné diplomatické styky. Židovský stát navíc v rámci dohody oznámil, že dočasně upouští od plánů na anexi okupovaných částí Západního břehu Jordánu, které si nárokují Palestinci coby součást svého budoucího státu.

Spojené státy americké a Evropská unie vidí dohodu jako velmi pozitivní krok. Jsou ale státy, které reagují opačně. Například Turecko a Írán.

„Spojené arabské emiráty se to snaží vydávat za nějakou oběť pro Palestinu, ve skutečnosti však otázku Palestiny zradily, aby upřednostnily své menší zájmy,“ komentovalo krok turecké ministerstvo zahraničí. „Historie a svědomí národů v regionu toto pokrytectví nezapomenou a nikdy ho neodpustí,“ píše se také v prohlášení.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pak emirátům pohrozil, že uzavře velvyslanectví v hlavním městě Abú Dhabí a se zemí přeruší veškeré diplomatické styky. Erdogan je horlivým zastáncem požadavků Palestiny a arabské země kritizuje, že jsou vůči Izraeli příliš shovívavé, připomíná agentura AFP.

Íránské ministerstvo zahraničí krok emirátů nazvalo „dýkou, kterou Spojené arabské emiráty nespravedlivě vrazily do zad Palestincům a všem muslimům“. Dohoda je navíc podle ministerstva „nebezpečná a protiprávní“, píše s odvoláním na íránská média agentura Reuters.

Prohloubení diplomatických vztahů naopak vítá řada evropských států. „Je to zásadní pro obě (země) a pro regionální stabilitu,“ uvedla mluvčí Evropské komise.

„Normalizace vztahů mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty významně přispěje k míru v regionu. Je dobře, že izraelská vláda pozastavila plány na anexi,“ uvedl šéf německé diplomacie Heiko Maas. Ministr zahraničí dohodu také podobně jako ve čtvrtek nejvyšší představitelé Spojených států označil za „historický krok“.

Německo a další evropské státy se v posledních měsících vyslovily zásadně proti anexi palestinského Západního břehu a podpořily pokračování přímých vyjednávání mezi Palestinou a Izraelem, která byla přerušena v roce 2014. Jako příznivé pro budoucí mírová jednání vidí přerušení plánů na anexi také Itálie.

Podporu emirátům dnes vyslovil také Omán, podle kterého dohoda rovněž přispěje k dosažení a udržení míru na Blízkém východě.

Reklama

Doporučované