Hlavní obsah

Dylan konečně převezme Nobelovu cenu, ve Stockholmu se staví během turné

Bob Dylan oficiálně převezme Nobelovu cenu za literaturu.

 

Reklama

Dylan převezme ocenění o víkendu ve Stockholmu. Na soukromém setkání dostane od členů akademie diplom a medaili.

Článek

Nobelova cena za literaturu pro rok 2016 konečně bude mít svého majitele. Zpěvák Bob Dylan ocenění převezme o víkendu u příležitosti svých dvou koncertů ve švédském Stockholmu.

Zástupci švédské Královské akademie věd předají Dylanovi diplom a medaili. „Setkání bude skromné a soukromé, bez přítomnosti médií. Zúčastní se jen Bob Dylan a členové akademie, vše podle Dylanova přání,” napsala v prohlášení stálá tajemnice akademie Sara Daniusová.

Nobelovu cenu za literaturu vůbec poprvé v historii získá písničkář. Poslední Američanka, kterou akademie v této kategorii ocenila, byla spisovatelka Toni Morrisonová. Dylan cenu v prosinci minulého roku sice přijal, kvůli jiným závazkům se ale omluvil ze slavnostního předávání. Poslal pouze děkovnou řeč, která byla na ceremoniálu přečtena.

Milionová odměna pouze za oficiální poděkování

Držitel Nobelovy ceny musí podle pravidel ocenění oficiálně převzít, a to formou krátkého proslovu, představení, videopřenosu nebo písně, jinak nedostane peněžitou odměnu 8 milionů švédských korun (22,5 milionu korun).

Dylan pravděpodobně pošle poděkování ve formě nahrávky. Podle Daniusové i další laureáti v minulých letech poslali natočená poděkování. Naposledy spisovatelka Alice Munroová v roce 2013.

Akademie ocenila Dylana za tvorbu „nových poetických vyjádření v rámci velké tradice amerického písničkářství”.

Bob Dylan konečně převezme svou Nobelovu cenu.

Reklama

Související témata:

Doporučované