Hlavní obsah

Hříšné hokejové Pardubice čelí dalšímu skandálu, trenér brankářů Svoboda boural pod vlivem alkoholu

Foto: Jaromír Pech / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Bývalý hokejový brankář, mistr světa z roku 2005 a dnes trenér brankářů Dynamo Pardubice Adam Svoboda měl o víkendu způsobit dopravní nehodu. Policie u něj naměřila více než 1,5 promile alkoholu. Poslední tým tabulky řeší další skandál se životosprávou svých hráčů a trenérů.

Reklama

aktualizováno •

Hokejové Pardubice jdou z průšvihu do průšvihu. Sezona tristních sportovních výsledků je protkána skandály spojenými s mizernou životosprávou hráčů. Z nich největší byla kokainová aféra Petra Čáslavy. Nyní přibyla na seznam pardubických hříchů další černá položka: Trenér brankářů a bývalý mistr světa Adam Svoboda způsobil o víkendu dopravní nehodu a policisté mu v krvi naměřili 1,8 promile alkoholu. Jako první o tom informoval Pardubický deník, klub v reakci na to Svobodu z funkce okamžitě odvolal.

Článek

Se svým vozem Volvo XC 90 vjel podle Deníku Svoboda do protisměru, kde se čelně srazil s felicií.

Scénář nehody v katastru obce Valy potvrdila policejní mluvčí Markéta Janovská. „U řidiče vozidla Volvo byla dechová zkouška ke zjištění alkoholu v dechu pozitivní a to ve výši 1,8 promile alkoholu v dechu,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Oba řidiči se při nehodě zranili, museli je převést do nemocnice. „Příčiny a okolnosti dopravní nehody šetří kolegové z dopravní policie. Ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, kterého se mohl dopustit řidič vozidla Volvo,“ doplnila mluvčí krajského ředitelství Janovská.

Foto: Policie České republiky

Nehoda ve Valech u Přelouče: Pohled na zdemolované Volvo.

Naměřené 1,8 promile alkoholu je množštví odpovídající konzumaci zhruba osmi piv.

Klub se o jeho nehodě dozvěděl až dnes a Svobodu z funkce okamžitě odvolal.

„Vedení klubu s okamžitou platností odvolalo Adama Svobodu z funkce trenéra brankářů A týmu. Adam Svoboda v pondělí 14. ledna 2019 informoval vedení klubu, že byl v sobotu účastníkem dopravní nehody a že svou situaci řeší se svým právním zástupcem. Klub ji ze své pozice považuje za osobní záležitost Adama Svobody a o jeho nástupci v realizačním týmu intenzivně jedná," vysvětlilo Dynamo Pardubice v tiskové zprávě zaslané českým médiím.

Svoboda působí v roli trenéra brankářů i v trenérském štábu Aloise Hadamczika u české reprezentace do 18 let.

Pro samotný hokejový klub jde o další ze série citlivých průšvihů, které se kdysi slavné a úspěšné organizaci od začátku sezony lepí na paty. Už v září Seznam jako první informoval o tom, že policie při dopravní kontrole odhalila pozitivní výsledky testu na kokain u hokejisty Petra Čáslavy. Klub ani hráč se dlouhé týdny nechtěli k případu vyjadřovat a Čáslava dál nastupoval do zápasů Tipsport extraligy. Jen krátce poté, co s hokejistou zahájila policie trestní řízení, byl Čáslava z ledu kvůli údajnému zranění převelen na pozici asistenta trenéra.

Na rozdíl od Adama Svobody tedy Čáslava zůstal členem organizace. Roli nejspíš sehrál i fakt, že je jedním z minoritních akcionářů klubu, který jinak ovládá většinovým podílem město Pardubice. Za něj odmítal s médii na téma životosprávy hráčů hovořit i primátor Martin Charvát (ANO).

V souvislosti s opakovaně porušovanou životosprávou, požíváním alkoholu a dluhy byl z týmu v průběhu sezony přitom vyřazen i obránce Marek Trončinský, ten se však později do kádru kvůli výsledkové nouzi vrátil.

Hlavním trenérem Pardubic je nyní Ladislav Lubina, někdejší vynikající útočník Pardubic. A rovněž muž, jehož do konce života budou pronásledovat vzpomínky na dopravní nehodu. V červenci roku 2008 utekl z místa nehody, při které zemřel otec fotbalového reprezentanta Vratislava Lokvence.

Dynamo z posledních dvaceti zápasů vyhrálo jeden jediný. V tabulce Tipsport extraligy mu patří po 36 odehraných kolech s pouhými 25 body beznadějně poslední místo. Už nyní je prakticky jisté, že Pardubice budou po dvou letech na jaře zachraňovat extraligu v nevyzpytatelné baráži. Proti klubu se kvůli sérii prohřešků a mediálních skandálů obracejí i jeho fanoušci. Už v úterý, jen den po průšvihu Adama Svobody, se v útrobách ČSOB Pojišťovna arény koná diskuzní fórum vedení klubu a příznivců.

Reklama

Doporučované