Hlavní obsah

Džihádisty sužovanému Mosambiku pomůžou Portugalsko i Spojené státy

Foto: Profimedia.cz

Africký ozbrojenec, ilustrační snímek.

Reklama

Po útocích džihádistů na severovýchodě Mosambiku zůstaly desítky mrtvých, zraněných i pohřešovaných. Z napadené oblasti utekly tisíce lidí. OSN varuje před humanitární krizí, která může zasáhnout i 350 tisíc dětí.

Článek

Pomoc své bývalé kolonii v úterý oznámilo Portugalsko. Do země vyšle vojenský kontingent. Africká země, která byla do roku 1975 portugalskou državou, čelí na severu země útokům islamistických skupin již od roku 2017.

Portugalský premiér António Costa uvedl, že jeho země se chce podílet na řešení situace v severní části Mosambiku. Situaci v bývalé kolonii sleduje s velkým znepokojením. Kontingent bude čítat zhruba 60 vojáků. „Budou pomáhat mosambickým silám s výcvikem speciálních složek,“ uvedl ministr obrany Augusto Santos Silva.

Pomoc v boji proti džihádistům africké odnože IS (Islámského státu) slíbily i Spojené státy. V úmyslu mají, podobně jako Portugalsko, spolupracovat s tamní vládou. „Útoky prokazují naprostý nedostatek respektu k životu a bezpečnosti místního obyvatelstva, které strašně trpí brutální a nevybíravou taktikou teroristů,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby. Spojené státy nicméně zatím nespecifikovaly, o jaký typ pomoci z jejich strany se bude jednat.

Při útoku z minulého týdne stovky ozbrojenců napadly přístavní město Palma v provincii Cabo Delgado. K útoku, během kterého zahynuly „desítky bezbranných lidí“, se tzv. Islámský stát oficiálně přihlásil v pondělí. Další desítky osob se stále pohřešují. Útočníci se zaměřili na kasárna i civilní cíle, jako jsou obchody a banky. Mezi desítkami zabitých jsou i cizinci, kteří pracovali v těžebním byznysu, který je pro tento region klíčový. V blízkosti přístavu leží velké plynárenské zařízení řízené francouzskou firmou Total.

Kromě Portugalska a Spojených států již do Mosambiku poslala vojenské letadlo Jihoafrická republika. Ta nahlásila, že teroristický útok zasáhl 43 jejích občanů. Pomoc nabídla a řeší s mosambickou vládou i Brazílie.

Zprostředkovat pomoc se snaží i OSN, která do regionu chystá materiální pomoc, jak dnes potvrdila přes Twitter.

Napadené město Palma se po nedávných útocích stalo městem duchů, uvádí reportér portugalské televize RTP Pedro Martins. Dodává, že vyhnaní lidé musí dny spát pod širým nebem, schovávat se v křovích a jsou bez jídla i pití. Nejvíce lidí uprchlo do blízkého města Pemba. Uprchlíci zůstávají bez přísunu informací a nevědí, zda jsou jejich příbuzní naživu.

Severní provincie Cabo Delgado čelí od roku 2017 útokům ozbrojených skupin a islamistickému povstání. Od té doby v oblasti bohaté na naleziště plynu zahynulo asi 2500 lidí a domovy opustilo na 700 000 obyvatel. OSN varuje, že region se brzy může stát centrem humanitární krize. UNICEF navíc upozorňuje, že kvůli nucenému pohybu je v ohrožení až 350 tisíc dětí.

Reklama

Doporučované