Hlavní obsah

Džíny se vrátily na burzu a zájem o akcie byl stejný jako o kalhoty. Obrovský

Levi Strauss se vrátil na burzu po 34 letech.Video: Jan Marek, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Burziáni jsou zvyklí spíše na společenské obleky, nebo dokonce na smoking, ale přesto návrat džínového oblečení po 34 letech na Wall Street dopadl skvěle.

Článek

Takzvaní institucionální investoři nakoupili v první den obchodování akcie Levi Strauss za 623 milionů a byli ochotni zaplatit 17 dolarů za kus, tedy výš, než kolik činilo původně plánované rozpětí 14 až 16 dolarů za kus.

Nejslavnější značka světa, pokud jde o džíny, tak byla oceněna na 6,6 miliardy dolarů. Ale džíny nikdy nebyly zadarmo, ony jen levně vypadají.

Podnik, který v 19. století modré džíny vynalezl, se na trh vrací pod označením LEVI. A od dneška si podíl v něm mohou koupit i řadoví investoři. Tedy každý.

Zájem o akcie může vysvětlovat částečně i průzkum Euromonitoru International, podle kterého popularita džínového oblečení je ohromující. Celosvětový prodej džínsů roste ročně o 4,3 procenta, aspoň podle posledních dostupných údajů z roku 2018 to tak je.

Značka Levi Strauss vedle oděvů prodává také obuv, pásky nebo peněženky a loni zvýšila čisté tržby na 5,6 miliardy dolarů.

Reklama

Doporučované